Sjeverna Koreja: U slučaju rata prva meta za naše nuklearne bombe je Japan

4. May 2017. | 08:46 | NV
map-of-north-korea

Sjeverna Koreja je upozorila japanske vlasti, da će u slučaju rata na Korejskom poluotoku, biti baš oni biti prva meta njihovog nuklearnog oružja. Ovu zastrašujuću prijetnju prenijele su državne sjeverokorejske novine Rodong Sinmun.

U tekstu se dodaje da ako je Japan istinski zainteresovan za svoje ciljeve, onda bi Japan morao se zalagati za mirna rješena sporova.

“Kao prva država u svijetu koja je bila pogođena katastrofalnim nuklearnim napadom, Japan bolje od ostalih zna koliko su užasne nuklearne katastrofe”, piše ovaj sjevernokorejski medij.

Dalje ovaj medij navodi, da Japan koristi nastale tenzije u regiji kako bi promjenio vlastiti ustav, čime bi omogućio japanskoj vojsci da djeluje van Japana.

Drugi cilj Japana, smatra pomenuta novina, je davanja impulsa japanskoj ekonomiji, koja bi trebala da proizvodi ratne potrepštine ukoliko rat izbije na Korejskom poluotoku.

Podsjetimo, japanski premijer Shinzo Abe je nedavno objavio mjere za promjene ustava Japana, a koje bi trebale biti implementirane tokom 2020. godine.

 

NV

Na vrh