Skopljaković: Moramo se riješiti anomalije dvije države pod jednim krovom

16. Oct 2017. | 19:15 | NV
skopljakovic(2)

Predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković oglasio se saopćenjem za javnost u kojem ukazuje kako je potrebno razriješiti temeljni ustavni i politički problem u BiH, a to su, kako navodi, “dvije države pod jednim krovom”, prenosi agencija Patria.

“Iz te neviđene ustavne anomalije koja je metastazirala u maligni karcinom razvili su se i drugi akutni problemi, poput Izbornoga zakona, spoticanja oko uknjižbe vojne imovine i članstva BiH u NATO savezu, neobjašnjivo nepopunjavanje upitnika za Evropsku komisiju i sl.”, navodi se u saopćenju.

Također, Skopljaković podsjeća kako su Daytonski sporazum i Ustav BiH u praksi omogućili postojanje “dvije države pod jednim krovom” i kako tu “luđačku košulju” narodi i građani BiH nose već pune 22 godine. Pojasnio je kako je prema Ustavu legalizirano postojanje državljanstva BiH, ali i državljanstava oba entiteta.

“Svaki državljanin nekoga entiteta je automatski i državljanin BiH. Takvih šizofrenih rješenja nema niti u jednom državi koja je sudjelovala u stvaranju Daytonskoga sporazuma i Ustava. Zato i pozivam sve domaće i međunarodne vlastodršce u čijim rukama je moć i obaveza promjene Daytonskog sporazuma da se snažno i razumno založe za rješavanje, po meni, krucijalnoga problema ‘dvije države pod jednim krovom’ i da svi skupa, kako je i red i vrijeme, stvorimo modernu evropsku državu”, kaže se u saopćenju Bože Skopljakovića, predsjednika HS BiH.

 

NV / NAP

Na vrh