Skopljaković: Vojna imovina se mora knjižiti isključivo na državu

24. Aug 2017. | 21:11 | NV
skopljakovic(2)

Predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković kazao je za novinsku agenciju Patria da se vojna imovina isključivo mora knjižiti na državu BiH.

“Hrvatska stranka BiH smatra da se sva vojna imovina isključivo mora knjižiti kao vlasništvo države BiH, bez obzira da li je ona uvjet za aktiviranje MAP-a ili ne. Sve članice NATO saveza su, vjerujemo, učinile isto jer je to zahtjev i NATO štaba u Sarajevu koji je tu da nam pomogne u procesu pristupanja u NATO savez”, kaže Skopljaković.

On se osvrnuo i na odluku Ustavnog suda BiH da odbaci apelaciju Republike Srpske u vezi knjiženja vojne imovine,te komentarisanje odluke Ustavnog suda od strane pojedinih političara.

“Odluka Ustavnog suda da odbije apelaciju RS-a u vezi sa knjiženjem vojne imovine postaje predmetom komentara mnogih kojima takva odluka ne odgovara, a kada odluke Ustavnog suda idu na ruku tada se takve odluke ne komentarišu. Odluke Ustavnog suda se ne komentarišu bez obzira da li vam odgovara ili ne, samo se provode”, poručio je predsjednik Hrvatske stranke.

Lider Hrvatske stranke BiH je istakao kako bi knjiženje vojne imovine na niže nivoe vlasti vodilo samo novim podjelama zemlje.

“Knjiženjem vojne imovine na općine, kantone ili entitete ulazimo u daljnje podjele koje odgovaraju samo onima kojima su puna usta euroatlantskih integracija, a čine sve da do toga ne dođe. Ne samo vojna imovina, nego bilo koja druga imovina koja je u svim normalnim evropskim zemljama u vlasništvu države treba da se jednako knjiži na državu BiH, a nakon toga da se daje na raspolaganje nižim nivoima vlasti. Prestanimo eksperimentisati u cilju daljnjih podjela.”

Skopljaković je poručio kako je obaveza svih odgovornih u državi da učine sve da BiH bude osposobljena za ulazak u NATO, a da će se odluka o ulasku donijeti kada za to dođe vrijeme.

“Vidimo da se jedna strana ne slaže sa ulaskom BiH u NATO,  i o tome možemo razgovarati i dogovarati se, ovakva važna pitanja nikako ne smiju biti predmet preglasavanja, ali to nikako ne smije značiti da trebamo učiniti sve da BiH bude što dalje od tog cilja. Smatram da je potrebno učiniti sve što se od države BiH traži kako bismo bili spremni i osposobljeni za ulazak u NATO, a odluku ćemo svi zajedno donositi kada za to dođe vrijeme”, istakao je Skopljaković.

“Da li je vojna imovina u bivšoj državi bila prvo u vlasništvu republika pa tek onda države? “, pita se Božo Skopljaković u razgovoru za NAP.

 

NV / NAP

Na vrh