Škotska premijerka traži novi referendum o nezavisnosti

14. Mar 2017. | 09:30 | NV
Yw-34hUc

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je da će zatražiti dozvolu da održi novi referendum o nezavisnosti jer Velika Britanija izvlači Škotsku iz Evropske unije protiv njene volje.

Ona je navela da će raditi na tome da glasači što prije dobiju priliku da učine Škotsku nezavisnom državom.

Ona je rekla da bi referendum trebalo da bude održan u periodu između jeseni 2018. i proljeća 2019. godine.

Prema njenim riječima, do tada će detalji britanskog sporazuma sa EU poslije Brexita biti jasni i škotski glasači će biti informisani prije nego što donesu odluku.

AP navodi da je neophodno postizanje dogovora sa britanskom vladom kako bi referendum bio održan.

Škotska premijerka je govorila uoči nove rasprave britanskog parlamenta o nacrtu zakona za pokretanje procedure istupanja Velike Britanije iz Evropske unije.

Ona je kazala da je britanska premijerka Theresa May do sada odbijala postizanje kompromisa sa Škotskom o pitanju Brexita.

Škotski glasači su na referendumu o nezavisnosti 2014. godine sa 55,3 posto glasova odlučili da Škotska ostane dio Ujedinjenog Kraljevstva, međutim odluka Britanaca na referendumu 23. juna godine da napuste Evropsku uniju ponovo je otvorila pitanje statusa Škotske.

Većina građana u Škotskoj podržava ostanak u EU, ali je njih nadglasala većina u Engleskoj koja je željela da napusti Uniju.

 

NV / Beta / foto Twiter

Na vrh