Skupština Crne Gore podržala ulazak u NATO, poraz proruske opozicije

28. Apr 2017. | 22:01 | NV
crnagora(4)

Skupština Crne Gore izglasala je odluku o ulasku ove države u NATO Savez. Odluku je podržalo svih 46 prisutnih poslanika. Za odluku su glasali poslanici DPS, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, HGI, Albanci odlučno, Liberalne partije i SDP, javljaju vijesti.me, prenosi Patria.

Premijer Duško Marković kazao je da će današnji dan biti upisan u najsvjetliju historiju Crne Gore.

“Članstvo u NATO je dugoročna garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje”, poručio je Marković.

Prvi čovjek Vlade je rekao da je ovo najbolja odluka za Crnu Goru i njene građane, navodeći da su prednosti članstva mnogo puta do sada obrazlagani.

“NATO i EU su bili i ostali garant mira i stabilnosti, glavna osnova za ekonomski i društveni prosperitet”, objasnio je Marković.

Članstvo u NATO će, kako je rekao, biti garancija bezbjednosti države i građana. To je, smatra on, vjetar u leđa sprovođenju reformi na putu na Evropskoj uniji.

Sa druge strane, proruska opozicija sačinjena od uglavnom srpskih stranaka u Crnoj Gori odbija da dođe na sjednice crnogorskog parlamenta i organizuje različite proteste protiv ulaska Crne Gore u NATO savez. To odbijanje dolaska u parlament traje oko šest mjeseci, a u pozadini je pitanje ulaska Crne Gore u NATO savez i odmak od Rusije.

O održanim izborima u Crnoj Gori, kao i crnogorskoj težnji ka NATO savezu Novo vrijeme je već ranije opširno pisalo.

 

NV / NAP

Na vrh