Magazin>>

Sladić: Jaka, na udare i olujna južina u BiH – pred Sarajevom jedna od najtoplijih noći ikada

27. Jun 2017. | 15:28 | Nedim Sladić
nedim sladic(9)

U Sarajevu su tropske noći zabilježene u više navrata do sada: 30. avgust 2003., 04. oktobar 2006., 24. juli 2007., 14. juli 2016… Ove noći su bile ispraćene izraženim južnim i jugozapadnim vjetrom koji kroz svoje djelovanje spriječava daljnji pad temperature i samim tim ne dozvoljava njeno daljnje hlađenje pri vedrim noćima, što nije slučaj kada imamo bezvjetricu i vedre noći, jer tada uslovi hlađenja su mnogo jači i brži.

Umjeren do jak, na udare i olujan južni i jugozapadni vjetar sa udarima do 75 km/h zahvatit će čitavu Bosnu i Hercegovinu i ovog puta. Posljedica će to biti premještanja fronte rubnim dijelom prema Hrvatskoj pri kojim će vazdušni pritisak na sjeveru naše zemlje biti osjetno niži u odnosu na istočni dio zemlje koji će se u isto vrijeme nalaziti pod nešto jačim djelovanjem polja malo povišenog vazdušnog pritiska. Zbog razlika u pritiscima, stvara se snažan gradijent i nastaje vjetar, a kako je strujanje po visini pretežno južno-jugozapadno, vjetar će pretežno imati južni i jugozapadni smjer.

Pošto će se zapadni i sjeverozapadni dijelovi zemlje nalaziti bliže fronti oni imaju povećanu vjerovatnoću za pljuskove i grmljavinu već u četvrtak prijepodne, dok će na istoku i jugu biti mnogo stabilnije. Kako četvrtak bude odmicao, razlika u pritiscima će slabjeti, a samim tim i vjetar će gubiti na snazi, jer će na istoku zemlje ponovo ojačati pritisak.

Međutim, umjerene južine će biti svakako i u petak, ali i u subotu, no ni približno jake kao u četvrtak.

Najvjetrovitije vrijeme se očekuje u srijedu tijekom dana u Krajini, a u četvrtak u centralnoj i jugoistočnoj Bosni, te posebno oko Sarajeva. Zbog jakog južnog i jugozapadnog vjetra koji bi u Sarajevu dosezao udare i do 71 km/h, noć srijede na četvrtak obilježit će iznimna toplina, a vrlo vjerovatno temperatura cijele noći neće pasti ispod 22 stepena, a moguće je da se vrijednosti temperatura zraka tijekom noći budu kretale i oko 27 stepeni.

Već sad je sigurno da ćemo u Sarajevu imat tropsku noć, možda jednu od najtoplijih ikada.

Tropska noć je ona noć u kojoj temperatura zraka cijele noći ne pada ispod granice od 20.0 stepeni.

Što se tiče vrućina narednih dana, bit će vrlo vruće i sparno, ali temperature iznad 39 stepeni se ne očekuju, jer glavnina paklenih vrućina zaobići će ovog puta Bosnu i Hercegovinu, samo će istočni i južni dio naše zemlje biti zahvaćen rubnim oslabljenim dijelom, ali neće i jugoistok Balkana, gdje će temperature u Makedoniji, Bugarskoj i na Kosovu rušiti apsolutne rekorde i dosezati vrijednosti i do čak 46 stepeni (primjera radi, Sofija bi išla do 40, Skopje i Priština do 43, a Gevgelija do čak 46 stepeni). Taj scenarij se davao i za BiH, no on je prije par dana zvanično ukinut i pomjeren za jugoistok Balkana.

 

NV / NAP

Na vrh