Slavica Đukić Dejanović: Svake godine u Srbiji je 35.000 stanovnika manje

22. Aug 2017. | 09:24 | NV
slavica djukic dejanovic

Ministrica bez portfelja u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović, trenutno zadužena za demografiju i populacionu politiku u Srbiji, izjavila je jučer da je u Srbiji svake godine broj stanovnika manji za 35.000 zbog čega treba raditi na pomoći porodicama i podršci rađanja drugog djeteta.

Đukić Dejanović je za Radio televiziju Srbije rekla da je svake godine 15.000 manje stanovnika samo po osnovu vanjske migracije i da je ukupna brojka zabrinjavajuća.

Ona je navela da je u proteklih 10 mjeseci dosta urađeno kada je u pitanju populaciona politika i podsjetila da je država izdvojila 130 miliona nepovratnih sredstava za 15 lokalnih samouprava koje su najugroženije po pitanju nataliteta.

Prema njenim rječima, 52 posto parova se odluči za prvo djete, a da bi došlo do obnavljanja, potrebno je da 11 posto žena u reproduktivnom periodu ima jedno djete, 44 posto dvoje djece, 45 posto troje.

Najbitnija je, kako je ocijenila, stimulacija rađajna drugog djeteta ali i usklađivanje rada i roditeljstva jer se dešava da žene, koje žele da rađaju, doživljavaju “najteži oblik diskriminacije i degradacije” od poslodavaca.

 

NV / Beta / foto mc.rs

Na vrh