Slovenački premijer gubi strpljenje za stav Hrvatske o arbitraži

25. Aug 2017. | 20:56 | NV
Ljubljana, 13.7.2015. - Predsjednik slovenske vlade Miro Cerar obeæao je u ponedjeljak glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu postupno poveæanje vojnih troškova, potvrdila su dvojica dužnosnika nakon sastanka u Ljubljani. Na fotografiji Jens Stoltenberg i Miro Cerar.
foto HINA / Nebojša TEJIÈ / STA / mm

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je danas da je njegovo strpljenje prema hrvatskom stavu o arbitraži “pri kraju” i da je najavljeni sastanak s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem možda posljednja prilika da Zagreb prihvati zajedničku implementaciju presude arbitražnog suda iz juna.

“Naravno, ako Hrvatska tada ne pristane da sarađujemo u implementaciji arbitražne odluke, moje dosadašnje strpljenje će se izgubiti”, rekao je Cerar, prenosi Hina.

Cerar je to kazao danas u slovenačkom mjestu Divača tokom obilaska budućeg gradilišta nove željezničke pruge do Kopra, gdje je počeo kampanju pred referendum na kojem bi mogao biti osporen zakon o gradnji te pruge.

Za Cerara je to najvažnija infrastrukturna investicija u njegovom mandatu, ali dio opozicije i neke građanske inicijative smatraju projekat povezivanja koparske luke sa slovenačkim zaleđem preskupim i protive se odabranoj trasi, pa će o tome odlučivati građani na referendumu.

Slovenački premijer je rekao da je primjena arbitražne presude pitanje poštovanja evropskog načela vladavine prava i da ne vjeruje da bi neka članica EU mogla da stane na stranu Hrvatske po tom pitanju.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije odlučio je 29. juna da Slovenija od Hrvatske dobije pristup međunarodnim vodama Jadrana. Sud je prethodno odlučio da velika većina Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripada Sloveniji.

Ljubljana insistira da je primjena te presude pravno obavezujuća, dok je Zagreb smatra neobavezujućom i tvrdi da je arbitraža kompromitovana ponašanjem Slovenije u tom procesu.

 

NV / Beta

Na vrh