Slučaj Radončić i drugi: Tužilaštvo BiH ulagalo materijalne dokaze

13. Sep 2017. | 21:23 | NV
radoncic foto arhiv(1)

Tužilaštvo BiH je nastavilo sa ulaganjem materijalnih dokaza u slučaju Fahrudin Radončić i drugi. Među tim dokazima je i izjava optuženih Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman o kontaktima sa svjedokom Azrom Sarić, a koja je upućena Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), piše Detektor.ba, prenosi Patria.

Izjava je, kako je rekla tužiteljica Elvira Stanojlović, ovjerena kod notara Samira Muslića, a SIPA je zaprimila 23. decembra 2015. godine i dostavila Tužilaštvu BiH nakon šest dana.

Po prijedlogu Dautbašićeve braniteljice Tatjane Savić, tužiteljica Stanojlović je pročitala izjavu u kojoj stoji da je Sarić 15. decembra 2015. tražila da se vidi sa Dautbašićem i Šahman u ugostiteljskom objektu, ali je došla u stan Šahmanove te rekla da ima svjedočenje na Kosovu i da neće pomenuti Fahrudina Radončića u zamjenu da se o njoj ne piše u Dnevnom avazu, kao i da joj se osigura specijalizacija i omogući zaposlenje u Kliničkom centru.

U izjavi su naveli i da je Sarić znala za njihovo poznanstvo sa Radončićem, da o tome nisu ni sa kim razgovarali, da su oboje otišli na put, te kada su se vratili, Šahman se sa njom našla kod hotela Park i dala joj savjet da je “istina najbolja”.

Među dokazima, Državno tužilaštvo je provelo i naredbu sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu iz januara 2016. da se dostavi kopija krivičnog spisa sa Dautbašićevom izjavom.

“Vidljivo je da optuženi pokušavaju diskreditovati Azru Sarić kako bi izgradili odbranu i izbjegli odgovornost“, rekla je tužiteljica.

Dautbašić je rekao da mu se “osoba” javila jer je znala da je u tom periodu bio kandidat Saveza za bolju budućnost (SBB) za državnog ministra prometa i komunikacija.

“Zbog toga što je znala, zato je i kontaktirala, a ja i Šahman smo to prijavili Kantonalnom tužilaštvu i SIPA-i“, pojasnio je optuženi.

Tužilaštvo je predočilo i nekoliko naredbi za pretres, zapisnika o lišenju slobode Dautbašića i Šahman, izvještaje SIPA-e, kao i potvrda o privremenom oduzimanju predmata.

Državno tužilaštvo uložilo je i akte SIPA-e sa kraja decembra 2015. i početka januara 2016. u kojima izvještavaju o provođenju posebnih istražnih radnji, sa službenim zabilješkama koji sadrže analizu relevantnih telefonskih razgovora i sms poruka.

“Dokumenti se ulažu na okolnosti postupanja po naredbi Suda BiH i da se radilo po Zakonu o krivičnom postupku“, rekla je tužiteljica Suada Pašić.

Radončićev branilac Dragan Barbarić je istakao da ti dokumenti govore o nezakonitom postupanju Tužilaštva BiH i da se u njima vide dvije naredbe Državnog suda, ali nema druge naredbe Optužbe.

Radončić je dodao da su službene zabilješke “dosta tendenciozna interpretacija razgovora” i da se njihov sadržaj značajno razlikuje od audio snimaka.

Nastavak suđenja je planiran za 20. septembar.

 

NV / NAP

Na vrh