SNSD-ov načelnik Vlasenice optužen za ratne zločine, nekoliko godina ranije učestvovao i u otmici

6. Dec 2017. | 14:25 | NV
mico kralj(2)

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Mane Đurića, rođenog 1956. godine u Sanskom Mostu, Radenka Stanića, rođenog 1960. godine u Vlasenici, Miroslava Kraljevića zvanog Mićo, rođenog 1968. godine u Vlasenici i Gorana Garića, rođenog 1970. godine u Vlasenici.

Kraljević je aktualni načelnik općine Vlasenica, a njegova sestra Višnja Aćimović je također optužena za ratne zločine.

Kraljević je član SNSD-a. Tokom rata u BiH bio je komandir interventnog voda pri policijskoj stanici Vlasenica. Za ubistva blizu 3.000 Bošnjaka u Vlasenici, najviše je odgovoran upravo rezervni i aktivni sastav policije, piše NAP.

Miroslav Mićo Kraljević prije nekoliko godina također je optužen za otmicu, koju je i priznao. On je kao narodni poslanik SNSD-a, u Narodnoj skupštini Republike Srpske, priznao je da je u jesen 2010. godine učestvovao u otmici Laze Vidakovića, odbornika “Naše stranke” u Skupštini opštine Osmaci. Potom je sklopio sporazum o priznanju krivice sa Okružnim tužilaštvom u Banja Luci i uslovno je kažnjen sa 4.000 KM.

Kraljević je, prema optužnici, zajedno sa Branislavom Boškovićem, tadašnjim SNSD-ovim načelnikom opštine Osmaci, kidnapirao odbornika “Naše stranke” Lazu Vidakovića, nakon što Vidaković nije želio podržati SNSD. Vidaković je tokom suđenja ispričao da su ga nekoliko dana držali zatvorenog u jednoj kući u Srbiji, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh