Šoja: Macron će morati praviti ustupke

9. May 2017. | 08:01 | NV
slobodan_soja

“Pobjeda Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima važna je zbog kontinuiteta i stabilnosti Evrope i Francuske”, kazao je nekadašnji ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj i dobar poznavalac političkih i društvenih prilika u toj zemlji Slobodan Šoja.

Napominje da se ovom pobjedom i one zemlje koje nisu članice Evropske unije EU) mogu nastaviti nadati da će jednog dana postati članice EU, s tim što to vjerovatno neće biti prioritet Brisela narednih nekoliko godina.

Nezavisni centristički kandidat za predsjednika Francuske Emmanuel Macron je odnio ubjedljivu pobjedu nad liderkom krajnje desnice, Marine Le Pen. Osvojio je između 65,5 i 66,1 posto glasova u drugom, odlučujućem krugu glasanja, dok je Le Pen dobila između 33,9 i 34,5 posto glasova.

“Prvi put u historiji dogodilo se da su izbori u Francuskoj praćeni u Briselu s mnogo zebnje, kao što se prvi put dogodilo da se pobjeda jednog francuskog predsjednika može smatrati pobjedom EU”, ističe Šoja u razgovoru za Fenu.

Brisel je, kaže, nimalo pasivno pratio izbore, pa stoga nema razloga da krije svoje zadovoljstvo, a što se Francuske tiče, ona se više nego jasno opredijelila, s tim što se nije toliko opredijelila za Macrona, koliko protiv predsjednice Narodnog fronta.

Bosanskohercegovački historičar i bivši diplomat tvrdi da je Marine Le Pen propustila veliku priliku da dobije mnogo veći postotak glasova, jer je imala katastrofalan nastup u predsjedničkoj debati s Macronom uoči drugog kruga.

“Pravo raspoloženje Francuza vidjeće se, zapravo, tek na parlamentarnim izborima koji će biti održani 11. i 18. juna”. smatra Šoja i dodaje da će se vrlo brzo ispostaviti da je Macronu bilo lakše pobijediti na predsjedničkim nego na izborima za Narodnu skupštinu Francuske na kojima se bira 577 poslanika.

Stoga će, mišljenja je Šoja, Macron veoma teško obezbijediti parlamentarnu većinu te će biti prinuđen da pravi ustupke.

“Činjenica da će petogodišnji mandat provesti u kompromisima za Macrona ne bi trebalo biti problem, jer je ideolog nove liberalne i tehnokratske generacije koja predstavlja novo i dosad neviđeno realpolitičko približavanje ljevice i desnice na oportunističkim osnovama”, kazao je Šoja, izrazivši sumnju da će “običan i skroman čovjek u Francuskoj imati od toga velike koristi”.

Međutim, zaključio je da će, ukoliko ne zadovolji ovaj dio stanovništva Francuske, imajući u vidu da se socijalna kriza produbljuje, Macron biti neuspješan predsjednik.

Emmanuel Macron, osnivač i lider nezavisnog pokreta “En Marche”, bivši je bankar koji se dosada nikada nije kandidovao na izborima, a bio je ekonomski savjetnik francuskom predsjedniku Françoisu Hollandeu, a zatim i ministar ekonomije.

 

NV / Fena

Na vrh