Sokolović: I ja očekujem isključenje iz SDA, ne želim bošnjačko već bosanskohercegovačko jedinstvo

25. Apr 2017. | 14:04 | NV
salko-sokolovic2

Poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Salko Soković rekao je da očekuje da će uskoro i on biti isključen iz SDA, jer neće odustati od zahtjeva koje je ranije uputio predsjedniku stranke Bakiru Izetbegoviću, piše Patria.

Nakon sjednice Predsjedništva SDA koja je sinoć održana u Sarajevu iz stranke je isključen državni poslanik Senad Šepić. SDA-ovi poslanici u državnom Parlamentu Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović dobili su ukore, za koje je predsjednik SDA Izetbegović rekao da su žuti kartoni. Četvorica nekad visokorangiranih SDA funkcionera kažnjeni su jer su se suprotstavili politici koju u stranici ali i državi vodi predsjednik Izetbegović i njegovi najbliži saradnici.

Sokolović je sinoć u emisiji Pošteno na Federalnoj televiziji rekao da će i dalje tražiti promjene u SDA, koje podrazumjevaju da Izetbegović SDA povede naprijed, a ne, kako je Sokolović rekao, nazad prema ’92.

“Ne želim bošnjačko već bosanskohercegovačko jedinstvo. Bošnjačko jedinstvo dovelo je do toga da sada imamo srpsko odnosno hrvatsko jedinstvo”, rekao je Sokolović, dodajući da ni nakon sinoćnjeg ukora neće na Parlamentu podržati povećanje akzica na gorivo za dodatnih 15 feninga po litru. Dodao je da su njega večaras u SDA ukorili oni koji su pokrali kongres stranke 2015. godine.

Sokolović je rekao da ukoliko Izetbegović ne demokratizira SDA, ukoliko ne održi vanredni kongres, stranka će na izborima 2018. doživjeti debakl, a on, rekao je, ne želi biti na brodu koji tone.

“U SDA još uvijek postoje ljudi koji misle da se mogu napraviti promjene, i koji vjeruju da nije sve izgubljeno”, dodao je Sokolović. Na pitanje novinara da li odluke u stranici Izetbegović donosi sam, ili ima savjetnike, Sokolović je rekao da odluke donosi sam Izetbegović te da uopće ne poštuje volju drugih organa, prenosi Patria.

 

NV / NAP

Na vrh