Solidarnost: Hršćani zajedno s muslimanima na protestima ispred džamije Al-Aqsa

26. Jul 2017. | 08:14 | NV
al aksa

Nakon što je arhiepiskop grčko-pravoslavnog patrijarhata Teodosije Atallah Hanna zatražio da budu zatvorene sve crkve u znak solidarnosti s muslimanskim vjernicima nakon što su izraelske vlasti pojačale restriktivne mjere ispred džamije al-Aqsa, hršćani su se odazvali tom pozivu, javlja INS.

Hanna je pozvao sljedbenike svoje crkve da odlaze pred džamiju u znak solidarnosti sa “svojom muslimanskom braćom i sestrama“.

“Džamija Al-Aqsa je pozvala u pomoć, a Crkva Svetog groba je odgovorila: „Ovdje sam, tebi na usluzi!“”,naveo je jedan aktivista za ljudska na društvenim mrežama, dodjaući da palestinski hrišćani stoje u znak solidarnosti s muslimanima koji protestiraju ispred na Al-Aqse.

Izrael je prije dvije noći počeo uklanjanje detektora za metal na ulazima u džamiju Al-Aqsa, javlja AFP. Odluka je donesena nakon što je taj čin izazvao talas protesta i pobunu Palestinaca koji su u tome vidjeli narušavanje osjetljivog statusa quo-a, te izraelsko preuzimanje nadzora nad džamijom koja se smatra trećom najsvetijom u islamu

Izrael je u sklopu provođenja “sigurnosnih mjera“ postavio “pametne“ kamere, infracrvene detektore metala i rendgenske sigurnosne skenere ispred džamije. Također, postavli su dodatne željezne barijere ispred kapije Al-Asbat koja vode ka džamiji, jednom od svetih mjesta muslimana cijelog svijeta.

Zbog toga muslimani već danima klanjaju ispred džamije al-Aqsa, a postupci Izraela su međuvremenu isprovocirali eskalaciju nasilja i više ubistava. Ovakvi potezi izazvali su reakcije Arapske lige koja je Izraleu poručila da se “igra s vatrom“.

 

NV / INS

Na vrh