Specijalni izvjestilac UN-a pozvao na uvođenje sankcija Izraelu

27. Oct 2017. | 15:22 | NV
thumbs_b_c_b6b50ed087516bc99a2f572652e92e26

Specijalni izvjestilac za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UN) za Palestinu, Michael Lynk, izjavio je kako bi eventualne sankcije Izraelu na vojnom, ekonomskom i akademskom planu mogle promijeniti politiku ove zemlje.

Lynk je uputio poziv međunarodnoj zajednici za bojkot izraelskih kompanija koje proizvode na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Na konferenciji za novinare u New Yorku, Lynk se osvrnuo na godišnji izvještaj o ljudskim pravima, prenosi Anadolija.

Podsjetio je na 50-ogodišnju izraelsku okupaciju, te kako je “sistemsko kršenje ljudskih prava” svakim danom sve veće. Kako je kazao, između Izraela i okupirane Palestine postoji “velika asimetrična razlika snage”.

Dodao je kako bi eventualno uvođenje sankcija Izraelu moglo doprinijeti promjeni politike izraelske administracije, te kazao:

“Međunarodna zajednica ne smije uzimati proizvode izraelskih kompanija koje se nalaze na okupiranoj palestinskoj teritoriji. Jer, te kompanije se tamo nalaze protuzakonito. Izrael je mnogo ovisan o trgovini sa vanjskim svijetom, SAD-om u Evropskom unijom.”

Lynk je dodao da kada bi Izraelcima bila potrebna viza za inostranstvo, da nema trgovinskih sporazuma sa EU-om, te da se prekine saradnja sa Izraelom na vojnom, ekonomskom i akademskom planu, došlo bi do ko korijenitih izmjena u stavu Izraelaca i Vlade Izraela.

“Do toga treba doći. Jer, putovanje od hiljadu kilometara počinje jedim korakom, a ovo može biti naš prvi korak”, zaključio je Lynk.

NV / INS

Na vrh