Spisak 25 najvećih dužnika za vodu u Sarajevu

8. Nov 2017. | 14:56 | NV
duznici vik foto patria copy

Ukupna dugovanja fizičkih osoba prema Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacije“ Sarajevo iznose 58 miliona KM, a pravnih 8,3 miliona KM, podaci su iz ovog javnog preduzeća.

Vlada KS traži 25 miliona eura kredita od EBRD-a kako bi rekonstruirala vodovodnu mrežu u Sarajevu. Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković rekao je da će taj kredit vraćati upravo dužnici.

Agenciji Patria pokazan je na uvid dio spiska na kojima su javna preduzeća, institucije i privatne kompanije koja najviše duguju ViK-u. Na prvom mjestu je “Studentski centar“ sa 245.000 KM, KCUS je na drugom mjestu najvećih dužnika ViK-u sa 224.000, ZOI ’84 Sportski objekti duguju 220.000 KM.

Među najvećim dužnicima su i neka druga javna preduzeća ili ustanove Vlade KS, među kojima je KJKP “Rad“ koji duguje 103.000 KM i KJKP “Park“ sa 60.000 KM duga za vodu.

Na listi su i Služba za zajedničke poslove institucija BiH sa 20.000 KM duga te RTV BiH sa 17.820 KM.

ViK je od prošle sedmice krenuo isključivati dužnike. Premijer Konaković je rekao da isti odnos moraju imati prema svim dužnicima u kantonu.

“Imao sam sastanak u Vodovodu, i rekao sam da isti odnos moraju imati prema javnim ustanovama, javnim preduzećima, privatnicima, hotelima i pojedinačnim stanovanjima“, rekao je Konaković za agenciju Patria odgovarajući na pitanje da li je Vladi poznato da su među najvećim neplatišama vode u Sarajevu upravo neka od javnih preduzeća koje Vlada finansira.

“Kod isključivanja s vodovoda prioritet treba da budu oni koji najviše duguju, među njima sigurno jesu javna komunalna preduzeća i neka druga preduzeća. Neka se isključuje voda svima onima koji su dužni. Ako je dužna Vlada, neka vodu prvo isključe Vladi“, rekao je Konaković.

 

NV / NAP

Na vrh