Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja između BiH i NR Kine za period 2016-2019

24. Apr 2017. | 16:59 | NV
240417SpKina

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva obrazovanja Narodne Republike Kine za period 2016.-2019.godina.

Ovo je prvi potpisani sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja između Bosne i Hercegovine i NR Kine. Predviđa, između ostalog, poticanje aktivne obrazovne saradnje u okviru međunarodnih organizacija, jačanje bliskih veza između osnovnih, srednjih, stručnih škola i visokoškolskih institucija, kao i drugih obrazovnih ustanova. Sporazumom se potiče organiziranje kurseva jezika i književnosti te u tu svrhu razmjena nastavnika i stručnjaka  i  organiziranje seminara.

„Ovaj sporazum će, najkraće rečeno, doprinijeti unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine, a posebno u oblasti obrazovanja, te će konkretno doprinijeti daljem razvoju i jačanju odnosa između institucija nadležnih za obrazovanje“, rekao je ministar Osmanović.

Dobri odnosi NR Kine i Bosne i Hercegovine, koji su se razvijali posljednjih 20 godina, potvrđeni su otvaranjem Konfučijevog instituta prošle godine, pri Centru za Interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, kao i osnivanjem Katedre kineskog i engleskog jezika na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu gdje je upisana šesta generacija studenata.

 

NV

Na vrh