Sramotan tretman sina najboljeg sportiste svih vremena: “Musliman si? Odakle ti to ime?”

25. Feb 2017. | 15:39 | NV
Muhamed_Ali

Sin slavnog boksera Muhammada Alija zadržan je na aerodromu na Floridi gdje su ga ispitivali o njegovoj religiji, navodi njegov advokat, prenosi B 92.

Muhamed Ali Jr. (44), rođen u Philadelphiji (Pennsylvania) i vlasnik američkog pasoša putovao je s majkom Khalilah Camacho-Ali 7. februara ove godine, prenosi Hina.

“Bio je veoma šokiran zbog toga. Nikada se prema njemu nisu tako ponašali. Nije znao šta se dešava, pitalo ih je zašto ovo radite, moj otac je Muhamed Ali, ali nije ih bilo briga”, navodi Chris Mancini.

Sletjeli su na aerodrom Fort Lauderdale  kada su ih zaustavili pripadnici imigracionog. Kako kaže, sjedio je tamo dva sata i pustili su ga.

Kako se navodi, Khaliah Ali im je pokazala sliku sa svojim bivšim suprugom i nisu je zadržali. Njen sin je državljanin Amerike, ali nije imao takvu fotografiju.

Njegov advokat kaže da su ga dva puta pitali da li je musliman i odakle mu ime. Detalji incidenta su dospjeli u javnost tek kada je Khalilah Ali potražila pravne savjete.

Advokat porodice Ali kaže da oni još nisu odlučili da li će pokrenuti tužbu, kao i da vjeruje da na aerodromu postoji “profilisanje”.

“Ukoliko vidite muslimana uradite ovako… Ukoliko vidite Arapina uradite ovako…”, navodi Mancini.

Incident se dogodio četiri dana nakon što je federalni sudija oborio uredbu predsjednika SAD Donalda Trumpa o zabrani putovanja u SAD za građane sedam pretežno muslimanskih država.

Muhammad ali je bio jedan od najvećih sportista u historiji, ali i puno više od toga.

 

NV

Na vrh