Šta donosi Samit u Podgorici: Lideri regiona morat će se izjasniti jesu li za istok ili zapad

1. Aug 2017. | 18:30 | NV
17.3.2011, predavanje Blagoja Grahovca, general-podpolkovnika v pokoju z naslovom »GEOPOLITIKA IN BALKAN« v okviru rednih mesecnih predavanj, ki jih organizira Institut IFIMES, Center Evropa, Dalmatinova 4, Ljubljana, foto: Zeljko Stevanic/IFP

Premijer Denis Zvizdić predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Samitu Jadranske povelje 2. avgusta u crnogorskoj prijestolnici, a na Samit će doputovati i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence.

Domaćini Samita u Podgorici su Crna Gora i Makedonija, a uz ove zemlje na Samitu će prisustvovati još lideri Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Kosova, Srbije i Slovenije.

Razgovarat će o ubrzanju euroatlantskih integracija zemalja regiona, nadolazećim reformama i promociji regionalnog pomirenja, te zajedničkom doprinosu regionalnoj i globalnoj stabilnosti.

Blagoje Grahovac, general avijacije u penziji i analitičar geopolitike u komentaru za agenciju Patria kaže da je Samit u Crnoj Gori veoma važan za budućnost cijelog Zapadnog Balkana i to iz više aspekata, te da će se nakon svega dio političara u regionu morati izjasniti oko dvojake politke koju, kako kaže, vode prema istiku i zapadu, a što, smatra Grahovac, donosi nestabilnost u cijelom regionu.

“Samit u Podgorici je pozitivan za budućnost regiona. Od 2005. godine pišem da će jugo regija, kao okosnica buduće balkanske regije biti štit Evrope. Pod jugo regijom podrazumjevam države bivše Jugoslavije plus Albanija. I nemam više dilemu da to postaje i stvarnost“, kaže Grahovac.

“Na prostoru bivše Jugoslavije imamo problem koji se ogleda u tome da države više nisu pravno uređene, demokratske države, već su partijske, gdje monopol političkih partija ugrožava i same države i sve građane u njoj. Potpuno se zloupotrebljavaju političke slobode na sceni. Države su postale servis političkih partija na vlasti. Imamo potpuno inveziju vladavine prava i demokratije. Evropa, uključujući i SAD, sada pokušava dovesti demokratiju i vladavinu prava u države bivše Jugoslavije, što bi podrazumjevalo poštivanje punih političkih sloboda u državama. I to će se desiti“, smatra Grahovac.

Upravo iz tih razloga, ističe Grahovac, Američko-jadranski samit u Crnoj Gori šalje važnu poruku. Prije svega, kaže, dupli politički igrači morat će se jasno opredjeliti koju će politiku slijediti. Do sada su, smatra, jedno pričali međunarodoj zajednici na zapadu, a ispod te priče građani su svjedoci okupacije prirodnih i privrednih resursa sa istoka, prvenstveno od ruskih tajkuna.

“U toj neiskrenoj igri stradaju narodi i države. Ta dupla igra je postala veoma velik bezbjedonosni rizik. Toga su svjesni i iz EU i iz SAD, i konačno će se morati Zapadni Blakan opredijeliti kojoj civilizaciji pripadamo“, kaže Grahovac. Za njega nema dileme da Zapadni Balkan i geografski i civilizacijski pripada Evropi, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh