Stanje u Makedoniji ponovo napeto, a od sinoć i protesti na ulicama Skoplja

25. Feb 2017. | 08:01 | NV
macedonia

Centrala doskora vladajuće VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog pozvala je opštinske odbore da održe hitne sastanke, a širom Makedonije su se pred nekima od štabova te stranke okupili članovi i pristalice, prenosi danas.rs.

“Idemo u ofanzivu, napali su našu domovinu, Makedonija treba da se brani. Biće težak period, proljeće sa puno energije i borbe za VMRO i Makedoniju. Mi ćemo pobjediti”, poručuju pristalice VMRO-DPMNE, prenosi RTS pisanje makedonskih medija.

U Makedoniji politička kriza ne jenjava, jer više od dva mjeseca poslije izbora vlada nije formirana. Ipak postoje naznake da će u narednim danima doći do stabilizacije situacije.

Lider SDSM Zoran Zaev, koji je najljući rival Nikole Gruevskog, u četvrtak je objavio da ima neophodan broj poslaničkih potpisa za dobijanje mandata za sastav nove vlade u Makedoniji.

Izjava lidera SDSM usljedila je nakon nekoliko dana konsultacija sa najvećom albanskom partijom u Makedoniji, Demokratskom unijom za integracije Alija Ahmetija, koji je, prethodno, odbio poziv VMRO-DPMNE da uđe u vladu.

“Rukovodstvo DUI je u četvrtak uvečer donijelo odluku da podrži vladu sa SDSM… Sastav nove vlade će biti poznat do 6. ili do 10. marta”, rekao je Zaev. Posljednju riječ u rasplitanju krize imaće Ali Ahmeti, koji treba da odluči da li će DUI Zaevu dati podršku za formiranje vlade.

Odluka o tome će najvjerovatnije biti donijeta u ponedeljak.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji 11. decembra 2016. godine, VMRO je osvojio 51 mandat, SDSM 49, a DUI 10.

Iz VMRO-a su ranije saopštili da neće dozvoliti prekrajanje izborne volje i da su oni dobili povjerenje najvećeg broja Makedonaca.

 

NV

Na vrh