Steinmeier novi predsjednik Njemačke

12. Feb 2017. | 19:01 | NV
German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier addresses the media after talks in Berlin on October 15, 2015. AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ

Frank-Walter Steinmeier je novi predsjednik Njemačke, već nakon prvog kruga glasanja. On je dobio 931 jedan glas od ukupno 1.253. Za imenovanje mu je bilo potrebno 631 glas.

Savezna skupština u Berlinu, ustavni organ sastavljen od poslanika Bundestaga, donjeg doma parlamenta i predstavnika pokrajina – Bundesrata, koja se sastoji od 1.253 poslanika (630 izabranih i 630 koji su delegirani iz 16 njemačkih pokrajina), donijeli su odluku da Steinmeier na mjestu predsjednika Njemačke zamijeni Joachima Gaucka.

Glasanje je održano u berlinskoj staklenoj kupoli Reichstag zgrade, gdje su među glasačima bili umjetnici, pisci, muzičari i njemački nogometni selektor Joachim Loew.

Osim Steinamiera u konkurenciji za predsjednika Njemačke bila su još četiri kandidata.

Opoziciona Ljevičarska partija kandidirala je Christopha Butterweggea, Alternativa za Njemačku (AFD) Albrechta Glasera, Partija slobodnih birača iz Bavarske nominirala je Alexandera Holda, a četvrti kandidat je bio Engelbert Sonneborn.

Sva četvorica su dobili veoma mali broj glasova u odnosu na Steinmeiera. 

NV / nap.ba

Na vrh