Stjepan Mesić: Kao predsjednik Hrvatske sam izvršavao ono što mi je bila obaveza

30. Nov 2017. | 19:55 | NV
mesic vijesti.ba(1)

Bivši hrvatski predsjednika Stjepan Mesić saopćio je danas kako je inicijativu za osnivanje Haškog suda dala Hrvatska i njen prvi predsjednik Franjo Tuđman te kako je slijedom toga Hrvatski sabor donio i Ustavni zakon o saradnji s tim sudom koji svakoga građanina RH, što uključuje i najviše državne dužnosnike, obavezuje da Sudu predaju svaki traženi dokument i odazovu se svakome pozivu suda u Hagu, kao svjedoci, osumnjičeni, ili kao optuženi, javljaju hrvatski medijia, prenosi agencija Patria.

Naglasio je kako kao drugi izabrani predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata poštovao slovo i duh Ustavnog zakona i u skladu s time i djelovao te da prema njegovim saznanjima isto vrijedi i za Vlade RH.

“Dakle i ja kao čelni čovjek države i vlade poštivali smo ono na što nas je Hrvatski sabor obavezao”, istaknuo je Mesić.

Dodao je kako se svaku presudu svakoga suda, pa tako i onoga u Hagu, može propitivati iz perspektive pravednosti i pravičnosti. No, konačnu sudsku presudu valja “poštivati i prihvatati”, poručio je Mesić ustvrdivši kako bi odbijanje presude značilo nepoštivanje sudstva, a u konkretnom slučaju Haškog suda i retroaktivno derogiranje Ustavnog zakona RH.

“Naglašavam još jednom da sam kao predsjednik Republike Hrvatske poštivao i izvršavao ono na što me obavezivao Ustavni zakon zemlje kojoj sam bio na čelu voljom većine njenih građana. Svako drugačije ponašanje, bilo moje, bilo kojeg drugoga građanina, značilo bi grubo narušavanje najvišeg zakona zemlje”, naglasio je u saopćenju za javnost Mesić.

Ranije je Hina prenijela je visoki funkcioner HDZ-a i Hrvatske Vladimir Šeks optužio direktno Mesića kao krivca za preusudu Slobodanu Praljku.

Strasti se nisu stišavale niti na društvenim mrežama. Bivšoj ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić je bilo prijećeno smrću.

Hrvatskom parlamentarcu Beusu Richemberghu također je prijećeno smrću zbog njegovih stavova o ratnom zločincu Slobodanu Praljku.

 

NV

Na vrh