Stoltenberg: Aktivacija MAP-a kad sva vojna imovina bude uknjižena na državu

2. Feb 2017. | 15:13 | NV
jens0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održao je sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, te su se medijima obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Stoltenberg. Ivanić je kazao da su upoznali gosta da političkim prilikama u BiH i sa napretkom koji je napravljen u sektoru odbrane, piše bh. novinska agencija Patria.

“Unutar Predsjedništva postoji konsenzus da se što prije aktivira akcioni plan za članstvo (MAP). Ta politika saglasnosti postoji odranije od svih politčkih partija. Usvajanjem Pregleda odbrane želimo da OS BiH učinimo modernim, savremenim i moderno opremljenim što je naš interes bez obzira na članstvo u NATO. Naš je interes da se partnerstvo i saradnja sa NATO-om nastavi”, rekao je Ivanić.

Ivanić je rekao da knjiženje vojne imovine ide sporije nego što se očekivalo je nema saglasnosti oko koncepta ali i vlasničkih odnosa koji vuku korijene još iz socijalizma.

“Opredijeljeni smo za nastavak saradnje sa NATO-om i nastavak mirovne misije u Afganistanu gdje sam ja bio i vidio sam koliko je značajno da BiH učestvuje u takvim operacijama.”

U septembru 2017. godine u Tuzli će biti održana zajednička vježba sa NATO-om u slučaju elementarnih nepogoda. Ivanić je ponovio da BiH ostaje privržena globalnoj borbi protiv ISIL-a.

Stoltenberg je kazao da NATO već dvije decenije pomaže da se garantuje mir i cijeni partnerstvo sa BiH.

“Imate potrebne instrumente da napredujete ka Savezu. NATO je spreman da aktivira MAP onda kad sva nepokretna vojna imovina bude uknjižena na državu. Pregled odbrane je važan korak naprijed i usvojeni plan implementacije. Pozivam vas da preduzmete još veće reforme da svi lideri postignu teške kompromise i da rade u interesu svih građana jer će utabati put u vaše punopravno članstvo u NATO”, kazao je Stoltenberg.

Odgovarajući na pitanja o “spremnim trupama NATO koje bi se u slučaju sukoba rasporedile u BiH”, Stoltenberg je kazao: “Nemamo namjere niti planove da rasporedimo borbene trupe u BiH to nije naš plan. Nego da pružimo podršku u reformama. Sjest ćemo zajedno sa predstavnicima BiH. NATO nikada nije prisiljavao nijednu zemlju da pristupi Savezu. Nije to ni na meni ni ni Briselu već je na BiH. Ako odluči da krene ka NATO-u to je samo na osnovu izražene volje suverene vlade BiH.”

Mladen Ivanić je kazao da sadašnje političke garniture neće odlučivati o članstvu u NATO ali da treba razvijati dobru saradnju sa NATO-om, unaprijeđivati OS BiH, modernizovati ih, osavremeniti.

Stoltenberg je kazao da će NATO učiniti sve da smiri tenzije i izbjegne bilo kakve eskalacije.

“Najbolji način da se izbjegnu konflikti jeste da se jačaju sigurnosne institucije. Mi smo ovdje da se smire tenzije i da se izbjegne konflikt.”

Ivanić je kazao da do nestabilnosti može doći samo „zahvaljujući nama ali i mi smo oni koji mogu da obezbijede pravu stabilnost. Ključna odgovornost je na nama.“

Stoltenberg je kazao da je potrebno jačati obavještajne kapacitete i da se demokratske institucije bore protiv korupcije. 

NV / nap.ba

Na vrh