Stoltenberg: Većina u parlamentu Makedonije ima pravo da formira vlast, NATO je pomogao i BiH

4. May 2017. | 11:11 | NV
st

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je jučer u Briselu da je Atlantski savez “veoma zabrinut zbog situacije u Makedoniji, ali da demokratski proces mora biti poštovan i da većina u parlamentu ima pravo da odluči ko će sastaviti vladu”.

Stoltenberg je to rekao u izlaganju i raspravi s poslanicima Pododbora za sigurnost i odbranu u Evropskom parlamentu i podvukao da NATO jača snage na istoku Evrope ne zato da bi “izazvao, već preduprijedio mogući sukob” s Rusijom, te je zato uspostavio pragmatične veze i spreman je na dijalog s Moskvom kao “snažna i predvidiva” organizacija.

Osvrćući se na više poslaničkih pitanja o “zabrinjavajućoj nestabilnosti na Zapadnom Balkanu”, čelnik Atlantskog saveza je rekao da NATO “veoma pomno prati i razvoj zbivanja u Albaniji”.

“To znači”, dodao je, “da želimo da se tamo rješe političke teškoće i da se okonča bojkot parlamenta, jer Albanija je NATO saveznik kojeg posebno cijenimo”.

Stoltenberg je naglasio da “prisustvo i djelovanje NATO na Zapadnom Balkanu omogućava da se borimo protiv terorizma”.

“Ja sam išao u Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Stoltenberg, i prenio da su mu “ukazali na to koliko je važno da se stabilizuje cijelo područje Zapadnog Balkana, da bi se moglo boriti sa inostranim borcima, dati potrebna oruđa za hvatanje u koštac s terorističkom prijetnjom”.

Kako je istakao, “NATO je odigrao ključnu ulogu u razvijanju etnički mješovite vojske u Bosni i Hercegovini, prisutni smo na Kosovu i sarađujemo s partnerima u regionu”.

 

NV / Beta / foto nato.int

Na vrh