Stotine hiljada Katalonaca na ulicama Barcelone traže nezavisnost

11. Sep 2017. | 23:12 | NV
barcelona

Stotine hiljada ljudi večeras je na ulicama Barcelone proslavilo Nacionalni dan Katalonije, uz podršku nezavisnosti tog dijela Španije, tri sedmice pred sporni referendum o samoporedjeljenju koji centralne španske vlasti zabranjuju.

Veliki bulevari grada bili su preplavljeni ljudima, kojih je prema procjeni policije Barcelone bilo milion.

Vidjelo se more žuto-crvenih majica u bojama katalonske zastave.

Mnogi učesnici nosili su “zastavu nezavisnosti” “esteladu” s plavim trouglom i bijelim poljem. Slike iz aviona pokazale su prepune avenije, na kojima su se vijorile zastave za nezavisnost.

Masa je nosila veliki transparent s pozivom na održavanje referenduma o samopredjeljenju. Mnogi su nosili plakate “Zbogom Španijo”, ispisane na katalonskom jeziku.

Ovogodišnja proslava održava se u jeku sve većih tenzija oko referenduma o nezavisnosti koji su katalonski zvaničnici zakazali za 1. oktobar. Španski ustavni sud je zabranio referendum, ali su katalonski lideri najavili da će ga biti bez obzira na to.

Španska vlada, sa sjedištem u Madridu, pozvaće na spriječavanje glasanja, koje smatra nelegalnim.

Katalonske partije koje su za nezavisnost, navele su da današnji veliki odziv građana pokazuje snagu koja će dati podstrek njihovom projektu.

U jednom trenutku masa je uzvikivala jednoglasno “Nezavisnost”.

Većina Katalonaca podržava održavanje referenduma o tome da li ta oblast da se otcjepi od Španije, ali ankete pokazuju da bi radije referendum koji centralna vlada podržava, nego glasanje kojem se Madrid protivi.

Građani su također podjeljeni oko pitanja nezavisnosti. Po anketi koju je agencija katalonske vlade sprovela u junu, 41 posto je za nezavisnost, a 49 za ostanak unutar Španije. Izvan Katalonije većina Španaca se protivi toj ideji.

Kao dokaz da su posvećeni održavanju glasanja, katalonski zvaničnici rekli su danas da u Katalonci van zemlje već počeli glasanje poštom.

Kao svakog 11. septembra, manifestacija je zvanično počela u 17.14, da se podsjeti na godinu 1714. kada su Barcelonu zauzele trupe kralja Felipea Petog, koji je tada ukinuo autonomiju te oblasti.

 

NV / Beta / foto El Mundo / Getty Images

Na vrh