Stranka za BiH: Ne ponižavajte one koji su branili BiH

20. Jun 2017. | 23:01 | NV
48579

Stranka za Bosnu i Hercegovinu u potpunosti podržava zahtjeve pripadnika boračke populacije i osuđuje ponašanje aktuelne vlasti, koja već godinama izbjegava rješavanje njihovog statusa na primjeren način. Obespravljeni borci, koji su se borili za državu, -danas se bore da prežive. Sramotno zatvaranje očiju pred tom činjenicom i zloupotreba boračkih udruženja u političke svrhe, mora pod hitno prestati, a aktuelna vlast mora preduzeti vrlo konkretna rješenja. Stranka za BiH predlaže slijedeća rješenja:

– Hitno objaviti registar boraca ( iz kojeg je neophodno eliminisati sve one koji su neopravdano uvedeni u pravo );

– Učiniti dostupnim javnosti podatke o sredstvima i njihovom utrošku za sve protekle godine ( iz kojih će se vidjeti u koje je svrhe šta trošeno );

-Objaviti podatke o zaposlenom osoblju, broju automobila i troškovima boračkih udruženja;

– Objaviti finansijske podatke o troškovima rada boračkih udruženja

Podaci će pokazati da su troškovi za hiljade onih, bespravno uvedenih u raznorazna prava, -za hiljade litara benzina,-za bespotrebne telefonske razgovore,- za puko postojanje udruženja, bez osnivanja fondova za zapošljavanje boraca i mnogo druge svrhe ,- sasvim dovoljni da obezbijede sredstva za one koji su založili živote u ratu, a koji su potpuno zanemareni u miru . Samo ako otpadne 400.000 bespravno uvedenih u ovu kategoriju, to je dovoljno da borcima obezbijedi život dostojan čovjeka, kažu iz Stranke za BiH.

“Nedavno objavljeni podaci da se od kraja rata ubilo oko 7.000 pripadnika bivše Armije RBIH i oko 700 pripadnika HVO, te da se  nakon rata  govorilo o  251.000 pripadnika Armije RBIH i HVO-a, a da ih je danas  blizu 600.000 uvedenih u pravo, zahtjevaju od svakog čovjeka polaganje računa pred vlastitom savješću. A otuđena vlast, njen nerad i socijalna bezosjećajnost i društvena neodgovornost, moraju  hitno dati  odgovor na pitanje do kada će trajati ova sramota  i zašto se ne uradi ono što je jedino ispravno uraditi: zaslužena prava dati zaslužnim borcima”, poručuju iz Stranke za BiH.

 

NV

Na vrh