Stranka za BiH pozdravlja nastojanja SAD da pomogne BiH u jačanju pravne države i vladavine zakona i prava

25. Aug 2017. | 20:31 | NV
48579

Stranka za Bosnu i Hercegovinu pozdravlja nastojanja SAD i amabasadorice Cormack da pomognu u jačanju pravne države i vladavine prava.

Naime, ambasadorica Cormack je izjavila ”da joj je veoma drago što je Ustavni sud BiH donio odluku o načinu knjiženja vojne imovine u BiH, te apelovala da svi poštuju odluke svih pravosudnih institucija”.

“Podsjećamo da se Stranka za Bosnu i Hercegovinu godinama borila za rješavanje pitanja vojne i državne imovine i da je zbog te dugotrajne borbe bila spremna  platiti i krupnu poltičku cijenu. Sada, nakon što je Ustavni sud BiH donio Odluku kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva RS, te se mora provesti Odluka Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekat Veliki Žep) bude uknjižena na BiH, potrebno je učiniti dodatne napore da se i ostala perspektivna vojna imovina po principu precedentnog prava uknjiži na Bosnu i Hercegovinu. Još jednom ističemo da smo spremni, kao i cijeli civilizirani svijet boriti se za jačanje pravne države i vladavinu zakona i prava”, saopšteno je iz ove stranke.

Na izjave američke ambasadorice Cormack posebno žustro je reagovao Milorad Dodik, koji je rekao da je to mješanje u unutrašnje stvari BiH te dodao da to nije zvanična politika američkog predsjednika Donalda Trumpa.

 

NV

Na vrh