Stravičan zločin u Biljanima: U jednom danu ubijeno više od 200 stanovnika sela

10. Jul 2017. | 16:25 | NV
biljani

Stanovnici krajiškog sela Biljani u općini Ključ svakog 10. jula sjećaju se strašnog zločina iz 1992. godine kada je u ovom selu ubijeno 260 mještana, piše agencija Patria.

Za stravične zločine na području općine Ključ i masakr u Biljanima saznalo se tek na kraju rata, kada su pripadnici Armije RBiH oslobodili ovo područje.

Tadašnja Federalna komisija za traženje nestalih na čijem je čelu bio Amor Mašović otkrila je masovne grobnice Lanište I i II, Crvena zemlja, te grobnicu Biljani. Na ove četiri lokacije ekshumirano je 239 tijela Bošnjaka iz Donjih Biljana, Jabukovaca, Mešana, Čehića, Brkića, Domazeta, Osmanovića, Džaferagića…

Broj od 239 ubijenih žena, djece, muškaraca, staraca nije bio konačan, jer su godinama poslije pronalažene i pojedinačne grobnice u kojima su bila tijela ubijenih. Na kraju ekshumirano je ukupno 260 tijela.

Tog 10. jula žene i djeca su odvajani, a muškarci bez obzira na starosnu dob odvođeni u osnovu školu u Biljanima. U grupama su iz izvodili i strijeljali. Većina ubijenih prošla je stravična mučenja.

Petomjesečnu bebu Amilu Džaferagić u jami Lanište pronašli su u zagrljaju ubijene majke. Malena Amila umrla je stiščući ručicama flašicu za mlijeko. Ubijen je i njen četverogodišnji brat Almir. Najstarija žrtva bio je 85-godišnji Bećo Čehić.

Masakr u Biljanima počinili su pripadnici 17. lake pješadijske brigade srpske vojske u saradnji sa rezervnim i aktivnim policajcima.

Za ovaj zločin do sada je osuđen samo Marko Samardžija na 26 godina zatvorske kazne. Marko je većini ubijenih bio učitelj i učio ih prvim slovima upravo u školi gdje su zatvarani.

Ostali zločinci hodaju nekažnjeno i 25 godina od stravičnog zločina.

U masovnim i pojedinačnim grobnicama na području Ključa među 600 ekshumiranih žrtava bilo je i 47 žena i 20 djece.

Na Šehidskom mezarju u Biljanima danas će biti klanjana dženaza i obavljen ukop Ismetu Mešanoviću.

Na području općine Ključ 10. juli je Dan žalosti.

 

NV / NAP

Na vrh