Studija: Italijani troše bogatstvo na kocku

22. Sep 2017. | 23:14 |
21895

Italijani troše čitavo bogatstvo na kocku, tako da su u prosjeku 2016. trošili 132 eura mjesečno za to, dok se ukupan iznos potrošen za kocku osam puta uvećao od 1998. do 2016. godine,  pokazuje studija predstavljena danas.

U 2016. godini je 60,5 miliona Italijana potrošilo 96,1 milijardu eura na kocku, navodi se u studiji koja je u Senatu predstavilo udruženje Avviso Pubblico, koje okuplja razne italjanske teritorijalne uprave (opštine, provincije, regione).

Prema toj studiji Italija ima dubioznu privilegiju da bude prva zemlja na svijetu sa stanovišta odnosa između gubitaka na kocki i bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Od ukupnih 96,1 milijarde eura gubitaka, “čisti gubitak” je oko 19,5 milijardi, od kojih 10,5 ide državi a devet upravljačkim kompanijama, dok je ostatak raspodjeljen kao dobitak.

Tih 19,5 milijardi predstavlja oko 0,85 italijanskog BDP-a, prema 0.78 za SAD i 0.75 za Veliku Britaniju, iako se u te dvije zemlje više troši na kocku po stanovniku.

Studija je napravljena na zahtjev brojnih opština koje su zabrinute zbog socijalne štete nanijete kockom, rekla je istaživačica koja je učestvovala u sakupljanju podataka za studiju.

Drugi istraživač je rekao da se radi o komplikovanom problemu jer kocka predstavlja multidisciplinarni sektor u kome se mješaju ekonomija, kriminal i zdravlje.

Prema zvaničnim ciframa 24.000 Italijana se liječi u javnim ustanovama zbog zavisnosti od kocke, ali prema nezvaničnim procjenama ima ih više stotina hiljada koji pate od te zavisnosti.

Italijanske vlasti se na više planova bore protiv ove zavisnosti, smanjenje broja slot mašina, skraćenje radnog vremena sala za kocku, smanjenje broja predloženih igara, postavljanje sistema koji bi služili kao znak uzbune za igrača, kao na primjer sat koji bi pokazivao koliko dugo igra.

Regulisanje ovog sektora je također potrebno obzirom na količinu novca koji i dalje privlači pažnju mafijaških organizacija, rekao je italijanski tužilac za borbu protiv mafije.

 

NV / Beta

Oznake: >

Na vrh