Sukob Saudijske Arabije i Irana: Teheran poručio da će uništiti sve u toj zemlji osim Meke i Medine

8. May 2017. | 09:42 | NV
52764

Dva regionalna rivala Saudijska Arabija i Iran redovno razmjenjuju teške optužbe i komentare. Novu rundu verbalnog rata započeo je saudijski princ i ministar odbrane Mohammed, koji je u jednom intervjuu govorio o sukobu njegove zemlje i Irana. “Radićemo na tome da imamo bitku u Iranu, a ne u Saudijskoj Arabiji”, rekao je nasljednik saudijske kraljevske krune.

Nije dugo trebalo ni da se oglasi Iran. Ovaj put je reagovao ministar odbrane Irana general Hossein Dehqan koji je u intervjuu za televiziju Al-Manar rekao da je Saudijskoj Arabiji bolje da se suzdrži od akcija protiv Irana.

“Upozoravamo ih (Saudijsku Arabiju) da ne rade ništa što je glupo, a ako pak urade nešto što je glupo, osim Meke i Medine, ništa neće ostati netaknuto”, rekao je Dehqan, prenosi Press TV.

Saudijski princ se osvrnuo i na iransku vanjsku politiku i izjavio da je cilj Teherana “kontrola islamskog svijeta” i dodao da je s Teheranom nije moguće pregovarati zbog držanja takve pozicije. Izjava se odnosila na riječi iranskog ministra vanjskih poslova Javada Zarifa, koji je izjavio da Teheran i Rijad mogu normalizovati odnose samo ako Rijad prestane s napadima na Jemen.

Na ove optužbe iz Saudijske Arabije, ovaj put je odgovorio glasnogovornik iranske vojske. On je rekao da Iran odbacuje ove navode Rijada i poručio da je nije moguće razgovarati s Saudijskom Arabijom jer “Rijad provodi neprijateljske politike Sjedinjenih Američkih Država i Izraela u cijelom regionu”, prenosi Press TV.

Na rat u Jemenu princ Mohammed se osvrnuo i u intervjuu za televiziju Al Arabiya. On je tada rekao da su saudijske snage “sposobne da uklone Huse i Salehove milicije za nekoliko dana.”

Mohammed je također govorio o Egiptu i Muslimanskoj braći. On je rekao da “mediji egipatske Muslimanske braće” rade na tome da destabilizuju odnose Egipta i njegove države, prenosi portal Al Arabiya.

Ove izjave princa Mohammeda o različitim stvarima svjedoče o njegovom rastućem uticaju u Saudijskoj Arabiji. Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir je na svom Twitter nalogu pohvalio princa Mohammeda kao zaslužnog što će Donald Trump posjetiti Rijad i što će se poboljšati odnosi SAD i Saudijske Arabije.

Podsjetimo, Trump će posjetiti Saudijsku Arabiju i tom prilikom će se razgovarati o prodaji najsavremenijeg američkog oružja Saudijskoj Arabiji, a procjenjuje se da će vrijednost ugovora dostići desetine millijardi dolara.

Sukobi Saudijske Arabije i Irana, što verbalni što preko posrednika, traju već decenijama.

 

NV

Na vrh