Šušnica: Institucije u čijem stvaranju je učestvovao Mladić još uvijek postoje

22. Nov 2017. | 21:52 | NV
susnica(1)

Kulturolog i analitičar iz Banja Luke Srđan Šušnica kazao je za Al Jazeeru da presuda Ratku Mladiću neće puno toga promijeniti u Republici Srpskoj.

“Haški tribunal u ovom dijelu BiH je potpuno diskreditovan jednom propagandom koja je od Tribunala napravila “tamnicu za Srbe“, ljudi su takvom propagandom dovedeni do toga da vjeruju kako se u Hagu sudi samo Srbima”, kazao je Šušnica.

On smatra da presuda Ratku Mladiću neće dovesti do toga da se društvo suoči s počinjenim nedjelima.

“Kampanja relativizacije rata i glorifikacija ratnih zločinaca je dovela do toga da se najveći ratni zločinci gledaju kao da su počinili najobičniju pljačku”, kazao je Šušnica.

Sušnica je istakao da “Ratko Mladić nije išao u privatni rat, išao je u rat u kojem je stvorena RS. Institucije u čijem je stvaranju Mladić učestvovao još uvijek postoje.”

Šušnica je dodao kako je problem u tome što se mladi ljudi, rođeni poslije rata, odgajaju u takvoj atmosferi da je Mladić za njih heroj koji je stvorio Republiku Srpsku, te da za drugu historiju ne znaju.

“Pravda je djelimično zadovoljena, jer je učinjena nepravda zbog toga što Sud nije okarakterisao zločine iz 1992. i 1993. godine kao genocid. Ne znam po čemu je veći genocid u Srebrenici od onog u Prijedoru, jer u Prijedoru danas živi manje Bošnjaka nego u Srebrenici. Genocid u Srebrenici bio je samo završna faza genocida početog u bosanskoj Krajini”, zaključio je Šušnica.

 

NV / NAP

Na vrh