Svečana sjednica Skupštine KS: Nagrađeni Bono Vox, Bogić Bogičević, Rasim Bajrović, Esad Arnautalić i Specijalna olimpijada BiH

8. May 2017. | 22:42 | NV
bono(2)

U Narodnom pozorištu Sarajevo održana je svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj su nagrađenim laureatima uručena najveća priznanja. Počasnim građaninom KS proglašen je Paul David Hewson – poznatiji kao Bono Vox, dok su priznanje Plaketa KS dodijeljeni Specijalnoj olimpijadi BiH, Rasimu Bajroviću i Bogiću Bogićeviću, piše agencija Patria.

Frontmen grupe U2, za razliku od brojnih rok zvijezda, svoje vrijeme i novac i slavu odlučuje trošiti u humanitarne svrhe i sa humanitarnim ciljem. Tokom opsade Sarajeva, Bill Carter je snimao dokumentarni film “Miss Sarajevo“ koji je producirao Bono Vox i zahvaljujući kojem je nastala i istoimena pjesma.

Bono nije želio da šuti i gleda stradanja građana BiH i na sebi najbliskiji način, upozorio je na zbivanja u našoj zemlji, jezikom umjetnosti. Tokom nastupa u Bologni. 17. jula 1993. godine, putem satelitskog linka povezao se slikom sa Sarajevom, gdje je Bill Carter intervjuisao građane Sarajeva koji su govorili kroz kakve tegobe prolaze.

Ovaj potez irskog benda pokrenuo je britanske, ali i svjetske medije da se pozabave pitanjem stradanja bh. građana tokom agresije. Vox je svoju humanost i saosjećanje sa dešavanjima u BiH, a naročito u Sarajevu, pokazao i gestom kada je u klubu Obala sa Sarajlijama dočekao 1994. godinu dok je kiša granata zasipala grad. Sarajevo je uvrstio i u grandioznu POPMart turneju benda U2 1997. godine, kada se 23. septembra dogodio najveći muzički spektakl u historiji BiH.

U godinama koje su slijedile Bono je održao kontakt sa Sarajevom, bio je gost Sarajevo Film Festivala, te je na kraju, postao Bosanac i Hercegovac dobivši počasni bh. pasoš. Bono Vox je i u svijetu poznat po svom humanitarnom radu. Bono Vox najavio je da će tokom SFF-a posjetiti Sarajevo te tada preuzeti nagradu.

Plaketa KS dodijeljena je Specijalnoj olimpijadi BiH za postignute uspjehe i rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Plaketa KS Rasimu Bajroviću, vlasniku grupacije Europa d.d. uručena je za doprinos u oblasti poduzetništva, privrednog i turističkog razvoja koji su doprinijeli vraćanju KS i BiH na mapu najpoželjnijih turističkih destinacija.

Posthumno se dodjeljuje i Plaketa KS maestru Esadu Arnautaliću za izuzetan doprinos očuvanju autorskog stvaralaštva zabavno-muzičke scene te ukupnoj afirmaciji kulturno-umjetničke produkcije na području KS i države BiH.

Bogićević je dobitnik prizanja za hrabrost i odlučnost u historijskim trenucima države BiH na putu ka njenoj nezavisnosti, kao i za njegovu kontinuiranu borbu u izgradnji i opstojnosti bh. vrijednosti. On je u svom obraćanju kazao da je to neočekivano priznanje u gradu u kojem već 45 godina sa sugrađanima dijeli tugu, bol, tragedije kojih je bilo i previše.

“Građani Sarajeva su bili nadahnuće za moj rad. Ovo priznanje podrazumijeva obavezu da i ubuduće radim i da u središtu bude čovjek, njegova sloboda, istina, razum i tolerancija. Bosna i Hercegovina je moguća i poželjna država u kojoj će ljudi živjeti od svoga rada, gdje će se radovati životu imati porodice i školovati djecu. Takva država će nam otvoriti puteve ka EU i integracijama. Moje obaveze velike su kao i moja zahvalnost. Hvala vam”, kazao je Bogićević.

 

NV / NAP

Na vrh