Švedska: Nije dovoljno 65 000 nuklearnih skloništa, planiraju graditi nova

31. Oct 2017. | 22:49 | NV
STOCKHOLM 2017-07-12
Skyddsrum  
Foto: Adam Wrafter / SvD / TT / Kod: 30587
** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv), Metro och Expressen **

Postojeći broj nukelarnih skloništa nije dovoljan za zaštiti stanovništvo od nuklearnog napada, stoji u izvještaju Švedske agencije za vanredne slučajeve, prenosi portal thelocal.se.

Švedska, naime, ima 65 000 nuklearnih skloništa u kojima se može smjestiti sedam miliona ljudi. Međutim, već 15 godina nisu građena nova skloništa, a od ove godine prema procjenama Švedska ima 10 miliona stanovnika.

Zbog toga se u pomenutom izvještaju predlaže gradnja dodatnih 50 000 bunkera počevši od 2019. godine. Njihova izgradnja bi koštala dvije milijarde kruna (1 euro iznosi oko 9,7 švedskih kruna), a prioritet u gradnji bi trebao biti Štokholm, Norrbotten, otok Gotland i region Öresund koji obuhvata i Malmö.

Osim gradnje novih potrebno je izvršiti i adaptaciju postojećih i zato bi trebalo izdvojiti dodatnu milijardu kruna.

Švedska skloništa smještena su između stambenih zgrada, poslovnih sjedišta i na drugim neobičnim lokacija, podsjeća pomenuti portal. Skloništa su napravljena na način da stanovnike mogu zaštiti od svih vrsta oružja, uključujući atomsko, hemijsko i biološko.

Švedska se za moguće napade nuklearnim oružjem priprema nekoliko posljednjih godina, podsjeća thelocal.se. Ponovo je uvedena regrutacija za vojsku, 2016. godine prvi put u zadnjih deset godina švedska vojska je raspoređena na otok Gotland, koji se smatra strateški važnim zbog njegove lokacije na Baltiku, a koji neki vide kao metu “agresivne Rusije”, zaključuje local.se.

Nuklearna skloništa Švedska ne koristi samo u slučaju rata. U mirnodopskim uslovima ti prostori služe drugim namjenama, poput parkirališta i sl.

 

NV / foto Adam Wrafter / SvD / TT

Na vrh