Svjetska banka: U Bosni i Hercegovini uz stabilan ekonomski rast, skroman broj novih radnih mjesta

16. Nov 2017. | 20:59 | NV
svjetska-banka(2)

U zemljama zapadnog Balkana dolazi do povećanja broja radnih mjesta, jer se rast nastavlja širom regiona. Očekuje se da će regionalni rast u 2017. dostići 2,6 posto, što je rezultat otvaranja 230.000 novih radnih mjesta do juna 2017. – dakle povećanje od 3,8 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Uprkos visokoj nezaposlenosti u šest zemalja u regionu, stope zaposlenosti vratile su se na nivo od prije 2008. godine u Albaniji, na Kosovu, u bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Više od polovine novih radnih mjesta u regionu otvoreno je u privatnom sektoru.

Prema posljednjem Redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke za zapadni Balkan koji je objavljen danas u Prištini, na Kosovu, očekuje se da će svih šest zemalja zapadnog Balkana zabilježiti rast u 2017.godine, dok se prognozira ubrzan regionalni rast od 3,3 posto u 2018. i 3,6 posto u 2019. godini.

Investicije su pokrenule snažan rast u Albaniji, na Kosovu i Crnoj Gori, dok je potrošnja dovela do stabilnog rasta u Bosni i Hercegovini. Ranija politička kriza pogoršala je rast u BJR Makedoniji, kao i izuzetno hladna zima u Srbiji.

“Tokom perioda 2017-2019. godina, očekuje se da će bh. ekonomija rasti u prosjeku oko 3,2 procentna poena”, kaže Emanuel Salinas, šef ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu.

“Posvećenost i napredak u implementaciji strukturnih reformi koje će osigurati makro-fiskalnu stabilnost, razvoj privatnog sektora, i poboljšanje efikasnosti socijalne potrošnje predstavljaju ključ za budući rast i kreiranje novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini”, dodaje Salinas.

 

NV / NAP

Na vrh