Svjetske sile brane iranski nuklearni sporazum: Iran poručio da su SAD izoliranije nego ikada

14. Oct 2017. | 23:01 | NV
rouhani presstv

Svjetske sile, među kojima su ključni američki saveznici, tvrde da će stati uz iranski nuklearni sporazum koji je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio uništiti, prenosi INS.

Trump je izjavio u petak da neće potpisati sporazum. Velika Britanija, Francuska i Njemačka odgovorile su da je sporazum “naš zajednički nacionalni sigurnosni interes”.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani kazao je da su SAD sada “izoliranije nego ikada”.

“Može li američki predsjednik poništiti multilateralni međunarodni sporazum po vlastitom nahođenju? On očigledno ne zna da to nije bilateralni sporazum između Irana i Sjedinjenih Država”, izjavio je iranski čelnik.

Sporazum potpisan u 2014. godine između Irana i šest svjetskih sila – Velike Britanije, SAD-a, Rusije, Francuske, Njemačke i Kine, uvodi ograničenja u iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija.

U ratobornom govoru održanom u petak, Trump je nazvao Iran “fanatičnim režimom” i kazao je da je ta zemlja prekršila odredbe sporazuma. Optužio je Iran za sponzoriranje terorizma i predložio je uvođenje novih sankcija.

“Nećemo nastaviti putem čiji je predvidivi zaključak još nasilja, još terorizma i istinska prijetnja iranskog raskida s nuklearnim sporazumom”, kazao je.

Međunarodni posmatrači tvrde da Iran u potpunosti poštuje sporazum.

Kina se nije oglasila od Trumpovog govora ali je ranije pozivala SAD da očuvaju sporazum.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da žali zbog Trumpove odluke, ali kako ne očekuje prekid provedbe sporazuma.

Yukiya Amano, čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), izjavio je da Iran provodi sporazum i da je predmetom “najrobusnijeg režima nuklearne verifikacije”.

Evropski diplomati upozorili su da bi takve jednostrane promjene sporazuma najvjerovatnije dovele do njegove propasti i povratak nuklearnoj utrci na Bliskom istoku.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini izjavila je da Evropa i svijet “ne mogu sebi priuštiti da ponište nuklearni sporazum koji je funkcionalan, posebno sada”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pružio je uvjeravanja Rouhaniju u francusko obavezivanje na sporazum u telefonskom razgovoru i poručio da razmatra posjetu Iranu, saopćio je njegov ured.

“Taj sporazum opstaje kako bi se izborio za još jedan dan, i to je dobra stvar”, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je Trumpu zbog, kako je rekao, “odlučnog protivljenja iranskom terorističkom režimu”. Saudijska Arabija također je negodovala zbog sporazuma sa Iranom.

Iz Irana su ranije poručili da neće sjediti skrštenih ruku i gledati SAD kako pokušavaju djelovati protiv Irana.

Bivši američki predsjednik Barack Obama bio je zagovornik dijaloga sa Iranom, dok Trump, baš kao i Izrael, žele Iran u potpunosi izolovati. Preciznije bi bilo reći da je Trump, ustvari, preuzeo stavove Izraela i sada ih pokušava provesti, iako i najbliži američki saveznici odbijaju izvesti takav zaokret i zamijeniti dijalog sukobima.

 

NV

Na vrh