Švrakić: Žalosno je da nema političke svite da oda počast momcima koji su spasili Izetbegovića

3. May 2017. | 11:44 | NV
zeleneberetke

U organizaciji Zelenih beretki, u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, kod mosta Drvenija, i danas su se okupili bivši borci, pripadnici Armije RBiH i Zelenih beretki kako bi se sjetili svih stradalih saboraca u ključnim danima 2. i 3. maja 1992. godine.

Predsjednik Zelenih beretki KS Muhamed Švrakić kazao je da se 3. maja 1992. godine nije dogodio nikakav zločin.

“Dogodilo se zaustavljanje radi izvlačenja predsjednika Izetbegovića. Neko je povukao čitavu drugu vojnu oblast. Mi smo časno zarobili 200 vojnika i visokih oficira predali civilnim vlastima i kasnije su otišli na razmjenu. Svi koji misle da je ovdje bio zločin pozivam ih da sa zajedničkom komisijom vidimo ko je gdje poginuo i na koji način i da se zaustavi političko prepucavanje. Žalosno je da ovdje nije čitava politička svita jer su ovi momci i odbranili ovaj grad”, kazao je Švrakić dodajući da su goloruki momci časno i pošteno odbranili Sarajevo i spasili predsjednika Izetbegovića.

Ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo kazao je da su 2. i 3. maj bili prekretnica u agresiji na BiH.

“Ono što poručujemo je da su ovo naši dani, dani junaštva, dani odbrane dani ponosa. Svi sudovi ovog svijeta su rekli šta je bilo, da je bio zločin sudovi bi to rekli. Ovaj dan će i iduće godine biti dan naše pobjede, dan našeg inata. Pravdu smo dokazali. Svima onima koji su učestvovali u herojskoj bici zahvaljujem.”

Učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast stradalim braniocima koji su svoje živote ugradili u odbranu BiH, a delegacije su položile cvijeće.

 

NV / NAP

Na vrh