Tachi: Ciljevi Srbije isti kao ciljevi Miloševićevog režima iz 90-tih

16. Jan 2017. | 08:02 | NV
hashim tachi

U posljednje vrijeme, kao dio starog scenarija, Srbija je nažalost preduzela konstantnu provokativnu kampanju koja za cilj ima da proizvede tenzije na Kosovu i u regionu, a dio tog scenarija je bio i pretvaranje voza u propagandno sredstvo – naveo je predsjednik Kosova, Hashim Thaci, na svom Facebook profilu. On je zadovoljan što je izbjegnuto zaoštravanje političke i bezbjedonosne situacije na Kosovu i u regionu, kako je rekao “zaustavljanjem eventualnog ilegalnog ulaska propagandističkog voza iz Srbije na teritoriju Kosova.”

Kosovske vlasti nisu dozvolile da na Kosovo uđe voz koji je u subotu pošao iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu.

Spoljašnjost voza je dekorisana u bojama zastave Srbije i ispisana nazivima manastira i mjesta na Kosovu, a na 21 jeziku, među kojima je i albanski, napisano je “Kosovo je Srbija”. To je naljutilo kosovske vlasti.

Tachi je rekao da je kosovska vlast ocijenila da je u interesu mira i stabilnosti u regionu bilo da se ne dozvoli ulazak propagandnog voza i zato su organi reda i bezbjednosti preduzeli mjere da se spriječi ugrožavanje integriteta i suvereniteta Kosova.

“Nadam se da su srpske vlasti shvatile da je takvo djelovanje bilo ilegalno i u suprotnosti sa duhom dijaloga i saradnje koju promovišemo u regionu. Prijetnje srpskih vlasti da su spremne da ratuju i da pošalju vojne snage na Kosovo, govore jasno da su ciljevi Srbije isti kao ciljevi Miloševićevog režima iz 90-tih. Takve prijetnje su neprihvatlljive i u suprotnosti su sa dijalogom o normalizaciji odnosa i direktno ugrožavaju mir na Zapadnom Balkanu”, rekao je Tachi te pozvao na dijalog, prenosi Patria.

 

NV / nap.ba

Na vrh