Tači: Vojsku Kosova formiramo do kraja godine, niko to neće spriječiti

23. Sep 2017. | 09:41 | NV
taci(1)

Kosovski predsjednik Hašim Tači tvrdi da će Kosovo do kraja godine imati svoju vojsku i da nikome neće biti dozvoljeno da to blokira, prenosi Tanjug.

Kako kaže, uslovi Srpske liste o ovom pitanju nikada nisu bili dio pregovora.

“Planom A ili kroz plan B, Kosovo će do kraja ove godine imati svoju vojsku”, rekao je Tači u intervjuu RTV 21 na albanskom jeziku tokom boravka u New Yorku gdje je održano zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

On je dodao da transformacija Sigurnosnih snaga Kosova (SSK) u vojsku nije samo odgovornost vlade.

“Sada radimo sa svim institucijama u tom pogledu. Mi ćemo ispuniti sve obaveze koje smo preduzeli prema međunarodnoj zajednici, da se ovaj proces završi kroz ustavne promjene”, rekao je Tači.

“Nećemo dopustiti nikome da uloži veto na ovaj proces. Sva pitanja će biti sprovedena u saradnji sa međunarodnim organizacijama”, rekao je Tači, prenosi RTS.

Dodao je da je osnivanje kosovske vojske odloženo na neko vrijeme zbog izbornog procesa na Kosovu, a koji je sada okončan.

“Ali sada radimo koordinirano, uvjeren sam da će se ovaj proces završiti. Vjerujem i siguran sam da će u ovoj godini Kosovo imati armiju”, kaže kosovski premijer.

 

NV

Na vrh