Tadić: Pobjeda SNS dovela bi do slamanja demokratije u Srbiji

18. Mar 2017. | 16:03 | NV
tadic_n1

Pobjeda kandidata SNS dovela bi do cementiranja autoritarnog poretka i slamanja demokratije. Nećemo imati ni demokratiju, ni nezavisne institucije, ni novinarsku profesiju, izjavio je u Pressingu TV N1 lider SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, prenosi danas.rs.

On ističe da je Vučićeva koncepcija zemlje to da je on politički oligarh koga se svi plaše.

“Aktuelna vlast ima manir da se često osvrće na ono što je “ostavila prethodna vlast”, kaže Tadić dodajući da protiv njegove vlasti, sadašnja vlast koristi jednu, kako je rekao, statističku laž – a koja se tiče nezaposlenosti. On navodi da je danas 690 hiljada nezaposlenih i da vlast kaže da je ona spala na 14 posto. “A u ono vrijeme, sa 730 hiljada, bila je 24 posto… Pad od 40.000 ne može biti predstavljen kao 10 posto”, istakao je.

Na pitanje kolika je prosječna plata bila 2012. godine, rekao je da je bila 345 eura, a sada je oko 400, ali je istakao da je u prvoj godini mandata Mirka Cvetkovića bila nešto više od 400 eura.

Posljednjih pet godina vlasti Vučića ne postoji ekonomska kriza, i u svim zemljama regiona postoji rast od tri do pet posto, navodi. “Mi smo najslabiji po svim ekonomskim parametrima, i pad budžetskog deficita je ono gdje je ova vlada pokazala rezultat i to hoću da kažem, a po svim drugim parametrima kvaliteta života – mi smo u najgoroj situaciji u regionu”, ocjenjuje nekadašnji predsjednik Srbije. On tvrdi da su rezultati gori nego u vrijeme od 2000 do 2012. kada Srbija “nije imala ništa gore rezultate nego druge zemlje u tranziciji”.

Tadić je rekao da je Vlada Mirka Cvetkovića uradila dosta, da se nekim investicijama te Vlade hvalio i Vučić.

“Mi smo prvi put posle nekoliko decenija, u vrijeme Vlade Mirka Cvetkovića, imali investicije u objekte javnih dobara, počeli smo izgradnju puteva, izgradili smo pet velikih, evropskih mostova, završili smo planove za izgradnju infrastrukture, kojima se ova Vlada hvali, završili smo projekte”, naveo je lider SDS.

Nije Vlada Cvetkovića izvršila privatizaciju, to je bilo u vrijeme Koštunice i Đinđića, kaže Tadić i dodaje da su tada postojala, kao opcija, dva modela privatizacije, a da nijedan nije bio pravedan, ali se moralo privatizovati ono što treba. Uvijek sam bio protivnik potpune privatizacije, naveo je.

Mnogo je laži u vlasti Aleksandra Vučića i sadašnje koalicije, ali kada jednom prođe vrijeme, imaćemo prilike da analiziramo, dodao je.

“Najsmiješnije mi je kada oni koji su mi prijetili smrću na svom skupu SRS, a to su Nikolić i pored njega je stajao Vučić, sada nekome govore o mržnji”, kaže Tadić. On je istakao da ih danas niko ne podsjeća na njihove riječi, upućene njemu, niti šta su govorili Đinđiću: “I Tito je pred smrt imao problema s nogom… To je bilo direktno krivično djelo, na koje tužilaštvo nikad nije reagovalo. I sada oni optužuju nekoga za mržnju”.

Upoređujući dvije vlasti, kaže da je, prema njegovom mišljenju, ogromna razlika je u političkoj kulturi. Obraćanje vlasti opoziciji nije bilo puno uvreda, kaže.

“Moja čitava politička strategija bila je u tome da treba pacifikovati čitav prostor zapadnog Balkana, bilo je neophodno stvoriti unutrašnje povjerenje unutar nacije i regiona”, kaže Tadić i dodaje da je to fundamentalno pred ekonomske mjere.

Ističe da je današnja atmosfera potpuno drugačija od vremena njegovog predsjednikovanja: “Vi danas imate sukob u Srbiji koji je nepodnošljiv… Vučić i moji nekadašnji saradnici tretiraju političke protivnike kao neprijatelje, kao u vremenu nacizma, što je apsolutno nedozvoljivo – a ne kao uvažene protivnike. I s druge strane, imamo atmosferu u kojoj sa regionalnim zemljama imamo konflikte koji su nepodnošljivi… Mi Hrvatskoj prijetimo oružjem, ona nama, imamo konflikte sa BiH, tenzije u čitavom regionu”.

 

NV / danas.rs

 

Na vrh