Tamni baloni Crvenog krsta podsjetili na 7.000 nestalih osoba u BiH

30. Aug 2017. | 13:20 | NV
1(18)

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, volonteri Crvenog krsta su u Bosni i Hercegovini podijelili hiljade tamnih  balona sa natpisom „Gdje je?“, podsjećajući na težak teret neizvjesnosti koji porodice nestalih osoba prati kroz njihovu svakodnevnicu.

Noseći  balone, građani su imali priliku da izraze solidarnost sa porodicama, simbolično preuzimajući dio njihovog tereta.

U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za oko 7.000 osoba nestalih usljed proteklog rata.

Već više od 20 godina, njihove porodice žive u neizvjesnosti, ne znajući za sudbinu svojih najmilijih niti gdje se oni  nalaze.

“Danas želimo da podsjetimo javnost na njihove potrebe, a vlasti  na preuzete obaveze”, rekao je Željko Filipović, šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) u Sarajevu.

Po međunarodnom i  domaćem pravu, porodice imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim  nestalim članovima, a države imaju obavezu da ih podrže i pruže im  odgovore.

Međunarodni dan nestalih obilježen je širom zemlje brojnim inicijativama  udruženja porodica, a obilježavanje u Sarajevu organizovali su MKCK i  Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP).

Ovim povodom, MKCK izradio  je i animirani film, čiji je glavni motiv tamni oblak sa natpisom „Gdje je?“.

 

NV

Oznake: > >

Na vrh