Tariq Ramadan: Iza optužbi za silovanje stoji “kampanja klevete”

8. Nov 2017. | 10:19 | NV
tariq-ramadan

Jedan je od najznačajnijih islamskih intelektualaca današnjice, profesor Univerziteta Oxford, Tariq Ramadan (55), odlučno je odbacio optužbe za silovanje u Francuskoj i navodno seksualno zlostavljanje nad maloljetnicama u Švicarskoj, prenosi INS.

Tariq Ramadan, unuk osnivača egipatskog Muslimanskog bratstva Hasana el-Bennae i briljantan govornik, uživa veliku popularnost u muslimanskim krugovima, ali i na Zapadu. I dok se njegovom bratu Haniju pripisuje radikalizacija i ekstremizam i zbog čega mu je Francuska tokom aprila ove godine zabranila ulaz u tu državu, Tariq Ramadan je veoma cijenjena osoba u akademskim krugovima na Zapadu i gostujući je predavač na najprestižnijim univerzitetima širom svijeta. Magazin Time ga je 2004. godine proglasio jednom od 100 najuticajnijih osoba na svijetu. Tariqa se smatra osobom koja promoviše “zapadnjački islam” prilagođen Zapadu. Ovu razliku među njima, Hani Ramadan je jednom prilikom opisao riječima da su njih dvojica “dvije strane jedne monete”.

Kako prenose svjetske agencije, protiv Tariqa Ramadana su podignute dvije tužbe za silovanje u Francuskoj, usred vala koji je uslijedio nakon afere Weinstein, po imenu američkog moćnog producenta optužena za silovanja i seksualne napade.

Ramadan je na Facebook stranici osudio “kampanju klevete” koja okuplja njegove “vječne neprijatelje”. Kazao je kako je “miran i odlučan”.

Njega je za silovanje optužila Henda Ayari, koja tvrdi da ju je Ramadan silovao na Muslimanskoj konferenciji 2012. godine. Pariski tužilac je prošlog mjeseca otvorio preliminarnu istragu o optužbama. Ramadan je protiv prijaviteljice podnio prijavu zbog klevete.

Ramadan je uzeo dopust s Oxforda do razjašnjavanja cijelog slučaja.

“Zajedničkim dogovorom koji smjesta stupa na snagu, Tariq Ramadan, profesor savremenih islamskih studija suspendiran je sa Univerziteta Oxford”, objavilo je ugledni univerzitet.

Naglasili su da “dopust ne implicira nikakvu pretpostavku ili prihvaćanje krivice i omogućava profesoru Ramadanu da odgovori na iznimno teške optužbe koje ga terete a koje kategorički negira”.

Ramadan je otac četvero djece, oženjen već 30 godina.

 

NV

Na vrh