Termoelektrana Kamengrad zaposlit će najmanje 1.000 ljudi

4. Dec 2017. | 09:14 | NV
43361

Termoelektrana Kamengrad u Sanskom Mostu, kapaciteta 450 megavata, zaposlit će oko 1.000 radnika u izgradnji i najmanje 800 nakon toga, izjavio je za BHT1 Faris Hasanbegović, načelnik Općine Sanski Most.

Iz lokalne zajednice Sanskog Mosta ističu da za termoelektranu, o čijoj igzradnji ideja datira iz vremena bivše Jugoslavije, predstoji izrada studije izvodivosti i ostalog što nalažu zakoni.

Bit će organizirane tematske sjednice Općinskog vijeća na kojima će se vijećnici i građani Sanskog Mosta upoznati sa benefitima ali i potencijalnim posljedicama za lokalnu zajednicu.

“Ono što je za nas najbitnije i na čemu smo insistirali jeste da se, ako dođe do izgradnje temroelektrane, poštuju najviše ekološke norme, da se zaštiti zdravlje ljudi i okoliš”, kazao je načelnik Hasanbegović.

Ova invsticija, prema njegovim riječima, značajna je stoga što donosi najmanje hiljadu radnih mjesta u izgradnji i najmanje 800 nakon toga.

Da su Kinezi zainteresovani za izgradnju ove termoelektrane potvrđuju već održani sastanci i radne posjete ovom bh. gradu potencijalnih invesitora, koji su energetske objekte izgradili u više od 20 zemalja svijeta, a trenutno rade jedan u Dubajiu.

“Tu smo jer smo čuli da postoji zahtjev za izgradnju elektrane. Objekte radimo po vrlo visokim standardima da bismo zadovoljili sve uslove po pitanju okoliša, zdravlja i slično”, kazao je BHT-u predstavnik investitora Zhong Yu Long.

Relizacija ovog projekta dogovorena je na samitu Inicijative 16+1, koji je održan u Budimpešti, na kojem je BiH sklopila memorandume i sporazume i projekte čija vrijednost iznosi više od 3,5 milijardi KM.

 

NV / indikator.ba

Na vrh