Teški dani za ISIL: Sirijska i iračka armija, Kurdi i šiitske milicije napreduju velikom brzinom

7. Mar 2017. | 08:00 | NV
ISIL-vojnici

ISIL se nalazi u najtežim danima od svog postanka i prijeti mu potpuno uništenje. Mnogobrojni napadi na više frontova jednostavno iscrpljuju ovu grupu, a pomoć iz vana ne dolazi. Trgovina naftom je također prekinuta, budući da je Rusija pored kamiona za transport te sirovine bombardovala i neka naftna polja.

Samo tokom jučerašnjeg dana teroristi ISIL-a ima li su mnogo poraza od kojih će se teško oporaviti.

 

Porazi u Siriji

Sjevernoistočno od grada Halepa i južno od grada Al-Bab, sirijska armija je u nekoliko sedmica oslobodila ogromnu teritoriju. Samo tokom jučerašnjeg dana sirijska armija je napredovala nekoliko kilometara u dubinu teritorije koju je ISIL kontrolisao. Od potpunog poraza u provinciji Halep, ISIL dijele dva grada koje drže: Deir Hafer i Khafsa. Po svemu sudeći i to će se desiti brzo, jer sirijska armija na ovome dijelu fronta napreduje brže nego li na bilo kojem drugom dijelu ratišta.

Nakon što je ISIL protjerala iz Palmire prije nekoliko dana, sirijska armija je oslobodila i naftna polja u blizini Palmire, čime osvajaju dodatnu teritoriju oko pomenutog grada. Oslobađanje planine Jazal, koja se nalazi 10 kilometara sjeverno od Palmire, i gdje su smještena naftna i plinska polja, najnoviji je težak poraz ISIL-a u ovom dijelu Sirije.

Kurdi okupljeni u Sirijskim demokratskim snagama (SDF), a koje podržavaju Sjedinjene Američke Države i od skora i Rusija, ISIL-u zadaju teške udarce u blizini Raqqe, koja je de facto glavni grad ISIL-ovog političkog i vojnog poduhvata.

Nakon što su se približili Raqqi na oko desetak kilometara, sada SDF pokušava Raqqu odsjeći od ostatka ISIL-ovih teritorija baš kako su najavljivali američki vojni zvaničnici proteklih sedmica. Kurdska ARA News piše da su jučer snage SDF-a presjekle glavnu komunikaciju između Raqqe i Deir ez-Zor, a to su dva najveća grada u ovom tijelu Sirije. Kurdi su na taj način izbili na rijeku Eufrat, čime se stvaraju daljni uslovi za izolaciju Raqqe.

 

Poraz u Mosulu

U isto vrijeme iz Iraka stižu vijesti da regularna iračka vojska kontroliše oko 80% grada Mosula te da je ISIL postavio posljednju liniju odbrane u blizini administrativnih zgrada u pomenutom gradu. Irački generali smatraju da je ISIL pred porazom u Mosulu i da je njihova odbrana tamo beznadežna.

Zapadno od Mosula, u blizini grada Tal Afar, šiitske milicije koje podržava Iran dodatno stežu obruč oko ISIL-a borbama za planine smještene zapadno od Mosula. Cilj im je ovladavanje planinama, ili onemogućavanje ISIL-a da ka Mosulu pošalju pojačanja.

Sve ove aktivnosti, osim aktivnosti šiitskih milicija u okolici Mosula, podržavaju ruska i američka vojska napadima iz zraka. Međutim, oni imaju podršku iračke avijacije, koja uz sirijsku pruža podršku snagama na terenu.

 

Saradnja protiv ISIL-a

Nekoliko izvora je prenijelo vijest da je u bici za Palmiru američka vojska napala istočne prilaze Palmiri i na taj način onemogućila ISIL-u da pošalje pojačanja u Palmiru.

Također, irački mediji su prenijeli da su irački avioni bombardovali ISIL u Siriji proteklih dana, u blizini granice sa Sirijom, a sirijska vlada nije uložila proteste.

Svi ovi napadi doveli su ISIL u podređen položaj i ISIL se nalazi u defanzivi na svim važnim frontovima. Prije nekoliko dana ISIL je na jugu Sirije napao pripadnike Slobodne sirijske vojske (FSA), ali nakon njihovog žestokog odgovora i tamo se ISIL našao u defanzivi.

 

NV

Na vrh