Teško stanje u Deir Ezzouru, Rusija poslala šest bombardera Tu-22M3

22. Jan 2017. | 10:11 | NV
TU-22M3-longe-range-bomber-696x463

Teško stanje za sirijsku vojsku i civile u Deir Ezzoru, gradu kojeg ISIL drži godinama pod opsadom, primoralo je Rusiju da u Siriju pošalje supernsonične bombardere Tupoljev T-22M3, koji su napali na ISIL-ove položaje u samom gradu.

Kao što smo ranije pisali, teroristi ISIL-a ozbiljno prijete zauzimanjem čitave enklave, a prethodno su od samog grada odsjekli aerodrom, koji je bio jedina veza sa ostatkom svijeta. Sirijske vlasti su počele se mobilizacijom snaga u gradu, a mediji su prenosili da su i žene uzele oružje i krenule braniti ovaj većinski sunitski grad.

Sirijska armija je jučer pokušala izvesti kontranapad i na početku je imala određene uspjehe, ali ipak nisu uspjeli zadržati osvojene položaje pod novim naletom ISIL-a, koji prema pisanju medija, napada sa 14 hiljada boraca kojima su obećane nagrade u vidu kuće i žene ukoliko zauzmu ovaj sirijski grad.

Šest bombardera Tu-22M3 obrušilo se na položaje ISIL-a, pokušavajući oslabiti njihov napad, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi agencija TASS. Avioni su poletjeli iz Rusije ka Deir Ezzoru, a pratnja sastavljena od aviona Su-30SM i SU-35S je došla iz ruske baze Hmeymim u Siriji.

O uništenim metama za sada nema informacija, a rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su napadi izvedeni na “kampove bandita, skladišta municije, grupe borbenih vozila i ljudstvo” te dodali da su se avioni vratili u bazu u Rusiju.

Međutim, nije teško pretpostaviti količinu štete koju su nanijeli ISIL-u ako je svih 6 bombardera bilo pod punim teretom i ako su sve bombe izbacil i pritom pogodli mete. Naime, jedan ovakav bombarder može ponijeti i do 24 tone projektila.

 

NV / foto TASS

Na vrh