Teuta Arifi: Makedonija je talac jeftinih trgovaca populizmom

11. Apr 2017. | 09:14 | NV
teuta arifi

Potpredsjednica najveće albanske partije u Makedoniji DUI Teuta Arifi ocijenila je da su lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski i vrh njegove stranke “jeftini trgovci populizmom” koji Makedoniju drže u zatočeništvu, prenosi Beta.

“Makedonija je talac jedne nerealne i naizgled demokratske, nekorektne tendencije određene grupe političara i jeftnih trgovaca populizmom, koji se trude da svoje unutrašnje probleme i strahove predstave kao patriotsku bitku za očuvanje države od virtuelnog neprijatelja”, rekla je ona u intervjuu za Deutsche Welle na makedonskom.

Po riječima Arifi, u političkoj historiji i literaturi to je “već konzumirana i više puta isčitana teza karakteristična za određene totalitarne političke elite, koje su izgubljene u svojoj sebičnoj potrebi za vlašću koja nikad nije bila na nivou njihovog intelektualnog kapaciteta”.

Kako je istakla, problem u Makedoniji ne može da se predstavi kao međuetnički, iako se u posljednje vrijeme stalno propagira ta ideja koja služi onima   –  vrhu VMRO DPMNE, za koje promjena vlasti znači kraj.

“Pokušaj da se albanski narod u Makedoniji predstavi kao vanjski faktor agresije na državu je konceptualno naivan, ali kratkoročno opasan akt bezumlja”, rekla je potpredsjednica DUI.

Arifi je rekla da je DUI radi na nalaženju mirne i demokratske forme djelovana kojom će se omogućiti da i VMRO DPMNE mirno preda vlast novoj parlamentarnoj većini, bez ikakvih posljedica po stabilnost i demokratski poredak zemlje.

“Naše zajedničko političko djelovanje u novoj parlamentarnoj većini podrazumjeva što skorije formiranje reformske vlade, što je poruka koja nam je više puta stigla od naših partnera EU i SAD”, rekla je potpredsjednica DUI Teuta Arifi.

Stranka Nikole Gruevskog, koja je deset godina vladala u koaliciji sa albanskom partijom DUI, odbija da preda vlast novoformiranoj parlamentarnoj većini koju predvodi suparnički SDSM Zoran Zaeva u kojoj je sada i DUI. VMRP DPMNE za to koristi sve mogućnosti koje su joj na raspolaganju, među kojima je i blokada parlamenta.

U spriječavanju nove parlamentarne većine da formira vladu Gruevskom pomaže predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov upornim odbijanjem da lideru SDSM Zoranu Zaevu povjeri mandat za formiranje vlade iako Zaev ima parlamentarnu većinu.

 

NV / Beta / foto aktuale.mk

Na vrh