Težak udarac za ISIL: Iračka vojska oslobodila grad Al-Qaim na granici sa Sirijom

4. Nov 2017. | 08:01 | NV
al bokamal

Tokom jučerašnjeg dana iračka vojska i šiitske milicije zadale su vjerovatno jedan od posljednjih velikih udaraca teroristima ISIL-a. Bagdad sada kontroliše strateški važan grad Al-Qaim, čime je ISIL izgubio jedno do svojih zadnjih većih uporišta u Iraku.

Samo dva dana je iračkoj vojsci i šiitskim milicijama trebalo da preuzmu kontrolu nad iračkim pograničnim gradom Al-Qaim, a da su u isto vrijeme napreduju oko 13 kilometara kroz odbranu ISIL-a. O tim nastojanjima Bagdada da ovlada granicom između Iraka i Sirije već smo pisali.

Pored sloma ISIL-a u ovome dijelu Iraka, Al-Qaim ima stratešku važnost jer se nalazi na samoj granici između dvije države i u dolini rijeke Eufrat. Tuda prolazi i autoput Deir Ezzor-Bagdad, što je važna činjenica u nastojanju Irana da se kopnenim putem poveže od svojih granica, preko Iraka i Sirije pa sve do Hezbollaha u Libanu.

Za ispunjenje ovoga plana potrebna je pobjeda sirijske vojske u borbama za grad Al-Bokamal (također, poznat i pod imenima Abu Kamal, Al Bukamal i Abu Kemal), koji se nalazi sa druge strane granice na manje od deset kilometara od Al-Qaima. Al-Bokamal je trenutno najveće uporište ISIL-a u Siriji.

U nastojanju da preuzme kontrolu nad pomenutim gradom sirijska armija je pokrenula veliku ofanzivu. U pripremi posljednjeg napada jučer su ruske snage bombardovale grad strateškim bombarderima koji su doletjeli iz Rusije, a iz podmornica u Mediteranskom moru ruska armija je položaje ISIL-a gađala krstarećim raketama.

Sirijska armija i saveznici su prišli na 40-tak kilometara od grada Al-Bokmal i u narednim danima se očekuju završne operacije i potpuna eliminacija ISIL-a iz tog dijela Sirije.

 

NV

Na vrh