Thaci i Rama: Srbija provocira rat i Srbi će od sada na Kosovo samo kao turisti

17. Jan 2017. | 11:46 | NV
rama-thaci

Provokacije Srbije prema Kosovu dio su starog scenarija o podjeli jednog dijela Kosova, ocijenio je kosovski predsjednik Hashim Thaci, prenose vijesti.me.

On je, kako prenosi Tanjug, optužio Srbiju da je spremna da žrtvuje srpske građane na Kosovu radi svojih političkih i vojnih ciljeva.

“Srbija računa na pomoć Rusije i zato je jedan voz iz Rusije krenuo iz Beograda prema Kosovu. Ništa nije slučajno, već je sve planirano”, rekao je Thaci za Radio Slobodna Evropa.

Kako tvrdi, “prijetnje ratom” najbolji su dokaz o postojanju scenarija u Srbiji, čiji je cilj aneksija, a potom i odvajanje jednog dijela Kosova.

“Jedina prijetnja kosovskim Srbima je kada Srbija njih upotrebljava za realizaciju svojih ciljeva. Srbija je spremna da žrtvuje i viktimizira srpske građane na Kosovu radi svojih političkih i vojnih ciljeva, kako je to radila u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini”, naveo je kosovoski predsjednik.

Prema njegovim riječima, Srbija danas prijeti Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu, i postala je adresa sa koje se prijeti miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Kosovski predsjednik smatra da prijetnja ratom srpskog rukovodstva treba da zabrine svakog, a posebno NATO i Evropsku uniju (EU).

Thaci kaže da on, bez obzira na ovu napetu situaciju, poziva Srbiju na dijalog i saradnju.

“Ako Srbija poziva na rat, Kosovo poziva na mir. Ako Srbija poziva na teritorijalne podjele, Kosovo poziva na integraciju u EU i u NATO”, rekao je Thaci.

 

Edi Rama: Srbi će na Kosovo moći samo kao turisti

Poslije cjelodnevne tišine povodom slučaja “voz” oglasio se i albanski premijer Edi Rama poslije “pritiska građana”, piše prištinski Zeri, a prenosi portal podgoričkih Vijesti.

Nakon što su građani preko društvenih mreža tražili da se izjasni o tom pitanju, Rama je rekao da nema potrebe za zabrinutošću zbog, kako kaže, političke igre “vozovima i avionima.”

Prema njegovim riječima, “Srbi će na Kosovo moći da uđu samo kao turisti”, piše prištinski dnevnik.

Kako kaže, Kosovo je nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, uspjelo kao “nezavisna država”, dok Beograd i dalje pati od “košmara prošlosti”, piše B92 pozivajući se na Tanjug.

Rama smatra da će se košmari nastaviti dok Beograd ne prizna Kosovo.

“Ove igre s vozovima i avionima su političko manevrisanje političkim rezultatima”, zaključio je Rama.

 

Jasan poruka

Albansko rukovodstvo Kosova i Albanije poslalo je jasnu poruku zvaničnom Beogradu da neće nasjedati na političke igre te pokazali da oni stoje ujedinjeni u namjeri da spriječe Srbiju da destabilizuje Kosovo.

Slanjem naoružane policije pred voz kojeg su poslali iz Beograda jasna je poruka svima da je Kosovo država koja može zaštiti svoje granice i red unutar države te da od toga neće odustati ni po cijenu konfrontacije sa Beogradom. Vučićevo “povlačenje ručne” i naknadne izjave samo su potvrda njegovih strahova da Albanci na Kosovu imaju odlučno političko rukovodstvo koji drži do poštivanja zakona Kosova na čitavom teritoriju te države.

Iz Evropske unije i NATO saveza pozvali su Beograd i Prištinu na uzajamno razumjevanje.

 

NV / foto kryeministri-ks.net

Na vrh