Theresa May izgubila većinu u parlamentu, Corbyn neće dogovor o koaliciji

9. Jun 2017. | 14:34 | NV
theresa_may

Britanski konzervativci izgubili su apsolutnu većinu u parlamentu na prijevremenim izborima, pokazuju danas objavljeni zvanični rezultati, zbog čega je premijerka Theresa May pod pritiskom da podnese ostavku.

Ovakvi rezultati u kojima nema jasne većine u novom parlamentu dovode zemlju u neizvjesnost neposredno pred otvaranja pregovora sa Evropskom unijom o Brexitu.

Prema skoro potpunim zvaničnim rezultatima, torijevci vode, ali čak i da osvoje predviđenih 318 mjesta, nemaju potrebnu većinu u parlamentu od 650 poslanika, odnosno izgubili su 12 mjesta u odnosu na prethodni saziv. Opozicioni laburisti su osvojili 269 mjesta, 29 više nego ranije.

Ovo je lični poraz za Theresu May koja je raspisala prijevremene izbore računajući na to da će osvojiti jaču većinu, što bi joj ojačalo poziciju u pregovorima o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Ona se nadala da će posle ovih izbora imati otvorene ruke da pregovara “tvrdi” Brexit sa evropskom dvadesetsedmoricom od 19. juna, godinu dana poslije referenduma na kome su Britanci glasali da izađu iz Evropske unije.

Britanska premijerka Theresa May, koja je izgubila apsolutnu većinu u parlamentu poslije prijevremenih parlamentarnih izbora, ima namjeru da formira novu vladu, rekao je danas njen portparol.

Ona će tražiti od kraljice Elizabete Druge ovlašćenje da formira vladu, kako nalaže protokol, rekao je njen portparol.

Međutim, laburisti Jeremya Corbyna, koji je po ocjenama analitičara vodio uspješnu kampanju, pokvarili su njene planove.

“Izgubila je konzervativna mjesta, izgubila glasove, izgubila podršku i povjerenje. To je dovoljno da ode i prepusti mjesto vladi koja je zaista reprezentativna”, rekao je Corbyn.

On je odbacio mogućnost pravljenja dogovora s drugim partijama u parlamentu.

U izjavi poslije uspješnih izbora za laburiste, Corbyn je rekao da je narodu dosta mjera štednje i smanjenja javne potrošnje.

Prema njegovim riječima, “politika se promijenila i neće se vraćati gde je prije bila”.

Corbyn je dodao da se razgovori o izlasku Britanije iz EU moraju nastaviti nezavisno od toga ko bude formirao vladu.

Odmah po zatvaranju birališta kada su objavljene projekcije rezultata pala je britanska funte na berzama u New Yorku u odnosu na euro i na dolar.

Konzervativci sada treba da formiraju koaliciju sa nekom drugom partijom, na primjer irskim Unionistima, ili da se odluče za manjinsku vladu. U oba slučaja, pregovri o vladi mogli bi da odlože razgovore o Brexitu.

Pored torijevaca, najveći gubitnik izbora je Škotska narodna partija (SNP) koja se zalaže za nezavisnost Škotske, osvojila je 35 mjesta, što je 21 mjesto manje nego ranije.

Liberali demokrati, jedina jasno proevropska stranka, osvojila je dodatnih četiri mjesta, i ima ukupno 12 mjesta u novom sazivu. Ta stranka je sinoć saopštila da neće ulaziti ni u kakve koalicije.

Euroskeptična partija UKIP izgubila je svoje jedino mjesto koje je imala u parlamentu.

Kada je riječ o škotskoj partiji SNP, njen gubitak mjesta je vrlo loša vijest za namjeru stranke da traži novi referendum o nezavisnosti Škotske.

“Velika opklada May je propala”, napisao je konzervativni dnevnik Times na svojoj današnjoj naslovnoj strani.

Zanimljovo je istaći da je aktuelna premijerka May odbijala sve televizijske debate sa svojim rivalima.

Theresa May je zakazala prijevremene izbore u aprilu, suprotno sopstvenim ranijim obećanjima, nadajući se da će iskoristiti prednost od 20 procentnih poena u odnosu na laburiste koliko su joj tada davale ankete. Međutim, Corbyn je vodio dinamičnu kampanju, imao broje susrete sa biračima i iskoristio nekoliko promašaja Therese May kao na primjer o socijalnoj zaštiti.

Paradoksalno, Brexit je tokom kampanje pao u drugi plan ispred pitanja socijalne zaštite i bezbjednosti, u zemlji gdje su bila tri teroristička napada za manje od tri mjeseca.

 

NV / Beta

Na vrh