Tilerson: SAD ne žele da mijenjaju režim u Sjevernoj Koreji

2. Aug 2017. | 10:08 | NV
U.S. Secretary of State Rex Tillerson   in Washington, U.S. June 21, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je da SAD ne žele promjenu režima u Sjevernoj Koreji i da se nada mogućnosti dijaloga, pod uslovom da Pjongjang odustane od nuklearnog programa.

Tillerson je rekao da SAD “ne žele promjenu režima, ne žele kolaps režima i ne žele ubrzano ujedinjenje dvije Koreje”.

“Ne tražimo izgovor da bismo poslali vojsku preko 38. paralele, nismo vam neprijatelj, nismo vam prijetnja, ali vi predstavljate neprihvatljivu prijetnju za nas i na to moramo odgovoriti”, rekao je državni sekretar SAD.

On je dodao da se nada da će Sjeverna Koreja to shvatiti i da će moći da se pokrene dijalog koji bi Pjongjangu “dao sigurnost koju traži i ekonomski prosperitet za Sjevernu Koreju”.

“Uslov za te razgovore je da se ne mogu voditi sa nuklearno naoružanom Sejvernom Korejom”, rekao je Tillerson.

Prema njegovim riječima, SAD imaju “ograničen broj opcija” i pozvao je Kinu da “utiče na Sjevernu Koreju da bi se stvorili uslovi za produktivni dijalog”.

Sjeverna Koreja je u petak lansirala interkontinentalnu raketu za koju tvrdi da bi mogla da dosegne američku teritoriju. Zbog toga je predsjednik SAD Donald Tuamp izrazio nezadovoljstvo Kinom, i u subotu izjavio da više neće puštati Peking da “ne radi ništa” oko Sjeverne Koreje.

 

NV / Beta / foto Reuters

Na vrh