Tillerson: Kina ne može da izbjegne svoje međunarodne obaveze

5. Jun 2017. | 23:01 | NV
Rex Tillerson, chief executive officer of Exxon Mobile Corp., speaks at the 2012 CERAWEEK conference in Houston, Texas, U.S., on Friday, March 9, 2012.  Exxon Mobil Corp. is moving toward the conclusion of an agreement to drill in the Russian Arctic, Tillerson said. Photographer: F. Carter Smith/Bloomberg via Getty Images

Kina ne može da izbjegne svoje međunarodne obaveze u Južnom kineskom moru i treba da se suoči s nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje, izjavio je danas u Sidneju šef američke diplomatije Rex Tillerson.

Američki državni sekretar, koji se nalazi na godišnjim bilateralnim sastancima u Australiji, izrazio je želju za održavanje konstruktivnih odnosa sa Kinom, ali uz ocjenu da vlasti u Pekingu moraju da “preuzmu svoj dio diplomatskog tereta”.

“Podržavamo konstruktivne odnose, ali ne možemo Kini da dozvolimo da kao ekonomska sila djeluje na militarizaciji ostrva u Južnom kineskom moru ili da ne radi dovoljno na rješavanju pitanja nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje”, rekao je Tillerson.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je tokom kampanje kritikovao Kinu u oblasti tržišne ekonomije, okrenuo se Pekingu posle stupanja na vlast u cilju neutralisanja nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje, čiji je glavni saveznik Kina.

Azijske zemlje su također zabrinute zbog kineskih teritorijalnih pretenzija.

Kina ima teritorijalne pretenzije na skoro cijelo Južnokinesko more, bogato ribom i drugim prirodnim resursima, što osporavaju druge države regiona Filipini, Brunei, Malezija i Vijetnam.

Kinezi su izgradili nekoliko vještačkih ostrva u spornim teritorijalnim vodama Južnog kineskog mora, od kojih se neka mogu koristiti u vojne svrhe.

 

NV / Beta

Na vrh