Tillerson: Pogoršavaju se odnosi SAD i Rusije, moguće i nove sankcije Rusiji

13. Jun 2017. | 20:45 | NV
Rex-Tillerson

Državni sekretar SAD Rex Tillerson rekao je danas da su odnosi SAD s Rusijom na najnižem nivou i da se dalje pogoršavaju. 

U svjedočenju pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata Tillerson je rekao da razgovori s Moskvom o stabilizaciji sukoba sa Sirijom napreduju ali je suviše rano da se kaže da li će oni uroditi plodom.

Tillerson je govorio pred Senatom u trenutku kada taj gornji dom američkog Kongresa razmatra paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na mješanje Moskve u predsjedničke izbore 2016. godine i na njenu agresiju u drugim dijelovima sveta, uključujući Siriju i Ukrajinu.

Tillerson je rekao da on još razmatra taj paket sankcija. On je rekao da je važno da postoji fleksibilnost da se pojača pritisak na Rusiju ako bude potrebno, ali je dodao i da ne želi da obećavajući kanali komunikacije budu unaprijed zatvoreni.

Republikanci i demokrate u Senatu dogovorili su se o novom paketu sankcija Rusiji, u vrijeme kada traje istraga o ruskom mješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine. Glavni predstavnici u dva odbora, za bankarstvo i vanjske poslove objavili su kasno sinoć da je postignut taj dogovor.

Prema dogovorenom prijedlogu bilo bi potrebno preispitivanje Kongresa ako predsjednik pokuša da ublaži ili ukine sadašnje sankcije. Također se traži jačanje postojećih sankcija i uvođenje novih prema korumpiranim pojedincima i kompanijama u Rusiji koje su uključene u kršenja ljudskih prava ili koje isporučuju oružje vladi sirijskog predsednika Bashara al-Assada.

Kazne bi također bile određene onima odgovornim za malicioznu cyber aktivnost u ime ruske vlade.

 

NV / Beta / foto inhabitat.com

Na vrh